Salmonella fertőzés megelőzés

Tisztelt Doktor Úr/Nő!
Kisfiam szalmonella fertőzéssel kórházba került, antibiotikummal kezelték, infúziót kapott. Emellett a család többi tagja székletét is leellenőrizték, mivel tünetmentes hordozók lehetünk, de mindenkinek negatív lett az eredménye. Kisfiam még nem jár közösségbe, pontosan azt eszi, amit mi. A fertőzés előtt 3 nappal sem volt a közelében baromfihús. Kérdésem az lenne, honnan kaphatta el? Mire kell figyelnem ezután? A fertőzés előtt 2 napig sehol sem voltunk, csak itthon és az udvaron. Igazán aggódom, nehogy megint történjen ilyen, ezért szeretném tudni mi terjesztheti a szalmonellát.
2012. 02. 23. | 15:38

Kedves Kérdező!
A Salmonella baktériumot ételmérgezés formájában lehet leginkább elkapni. A baktériumot általában maga az állati eredetű étel tartalmazza, ritkán azonban a normál élelmiszer utólag is fertőződhet salmonellát ürítő ember, vagy állat székletével: ilyenkor van, hogy mosdatlan, vagy nem kellően megmosott zöldség, gyümölcs terjeszti pl. a fertőzést. A salmonella kórokozó ugyanakkor, az állati eredetű élelmiszerben felszaporodhat sőt egyes konyhai technológiák elő is segítik ezt. Nálunk főleg a sertés eredetű töltelékáruk mint pl. a lángolt kolbász, disznósajt, a rosszul átsütött pl. grillcsirke, a tatárbeefsteak a veszélyeztetettebb élelmiszerek ilyen szempontból. Ugyanakkor a salmonellával fertőzött tojást, és az abból készített majonézt is lényeges megemlíteni.

Orvosszakértő 2012. 02. 26. | 17:26