Kiszáradás és emésztési problémák

Kiszáradás vagy dehidratáció akkor alakul ki, ha a testünk több folyadékot veszít, mint amennyit felvesz.

A kiszáradás főbb tünetei a száj- és szemszárazság, szédülés, gyengeség, fejfájás és fáradtság, illetve a csökkent vizeletmennyiség is erre utal.

Fontos, hogy figyeljünk a jelekre, hiszen a kezeletlen dehidratáció akár életveszélyes állapothoz is vezethet.

Kiszáradás emésztési bajok miatt

Nem véletlen, hogy ha az ember elkap egy hasmenéssel és hányással járó vírust, különösen fontos, hogy pótolja az elvesztett folyadékmennyiséget. Ugyanis ezeknél a megbetegedéseknél a szervezet sok vizet veszít, amely következtében megnő a kiszáradás valószínűsége. Ezért fontos, hogy ilyenkor sok folyadékot igyunk főleg víz formájában, de lehetőleg kerüljük el az alkoholtartalmú és koffeines italokat, hiszen ezek további vizet vonnak el a szervezetünktől.

Amennyiben a bevitt folyadék a vírus miatt távozik is a szervezetből hányás vagy hasmenés formájában, akár kórházi kezelésre is szükség lehet, ahol a páciens infúziót kap, hogy így pótolják az elvesztett vizet és a szükséges ásványi anyagokat.

A kiszáradás emésztési zavarokat idézhet elő

Másrészt a kiszáradásnak nemcsak okozója, hanem következménye is lehet emésztési zavar. Ugyanis a víz az emésztés egyik motorja, ezért hiánya esetén az emésztési folyamatok nem zajlanak le megfelelően.

Így krónikus dehidratáció esetén felléphetnek különböző emésztési zavarok, mint például gyomorfájdalom, vagy nagyon gyakran előfordulhat székrekedés is.