Torokfájás, köhögés

A torokfájás és a köhögés gyakran jár együtt. Mind a torokfájás, mind a köhögés sokszor a torokgyulladás következménye, amely a legtöbbször vírus- vagy baktériumfertőzés, ritkábban fizikai sérülés miatt alakul ki.

Az alábbiakban ismertetjük, mi okozhat köhögést, illetve azt,  orvosi szempontból mi a köhögés.

Torokfájás során a torok kaparó, égető, szúró érzése jelentkezik, ilyenkor a nyelés is fájdalmat jelenthet. A torokfájás általában nem önálló tünetként jelentkezik, hanem a felső légúti fertőzés számos más jele is felbukkanhat. Előfordulhat torokfájás köhögéssel, emellett orrfolyás, hőemelkedés és láz is.

Ha a beteg torokfájással fordul az orvoshoz, a torok általában vérbő és erősen vörös. Vannak olyan fertőzések is, amelyek piros foltokat okoznak a szájpadláson, illetve hólyagok is megjelenhetnek a szájüreg egészén és a nyelven is. Ettől különböző tüneteket akkor tapasztalhatunk, ha a torok fájdalma külső behatás, vagy sérülés következménye.

Van olyan eset is, amikor a torokfájás mellé a garatmandulák gyulladása is társul. Az orvos a nyak vizsgálata során legtöbbször megállapítja a nyaki nyirokcsomók duzzanatát is.

Ha a gyermek antibiotikumok többszöri szedése után is újra belázasodik, alaposabb vizsgálatra van szükség. Ekkor az orvos torokváladékot és kenetet is vesz, amely segítségével további vizsgálatokat végez.

Köhögés

A köhögés nagy mennyiségű levegő nagy sebességgel való távozása a tüdőből; mindez zárt hangrés mellett, légzőizmaink hirtelen összehúzódásával jár együtt. A légzőizmok által létrehozott nyomásnövekedés azonnal megnyitja a légutakat, hogy az abba került váladék (vagy idegen test) távozhasson.

A köhögés és a torokfájás hátterében legtöbbször felső légúti (ritkábban alsó légúti) gyulladásos megbetegedések állhatnak, így például torokgyulladás, gégegyulladás, légcsőgyulladás, hörgő- és tüdőgyulladás -, amelyek okozói általában vírusok, baktériumok, ritkábban gombák lehetnek.

A dohányzók és asztmás megbetegedésben szenvedők esetében tapasztalható köhögést szintén a légutak gyulladása váltja ki; a mellhártya gyulladása, valamint a tbc úgyszintén köhögést okoznak.

Köhögést válthatnak ki bizonyos jó- vagy rosszindulatú daganatok is; legtöbbször a tüdőrák, vagy a gége, mellhártya, illetve mellüreg rákos megbetegedései.

Köhögés tapasztalható különböző akut és krónikus szívbetegségek esetében. A légutakba jutott idegen test (félrenyelés formájában) is válthat ki köhögést.

Nem ritka a pszichés alapon jelentkező, feszültséglevezető, krahácsoló köhögés.

A felső légúti megbetegedésekre, idegen test jelenlétére, a tüdőgyulladás előtti, kezdeti stádiumra tipikusan a rövid, száraz köhögés jellemző. Ezzel szemben a nedves, váladékos köhögés leggyakrabban hörghurutot, hörgőtágulatot jelezhet.

Rekedt köhögés esetén a hangszalagok lehetnek érintettek a megbetegedésben: ez lehet gyulladásos vagy daganatos eredetű is. Tartósan, hosszú időn át jelenlévő köhögés leggyakrabban tüdődaganatra utal, ám nagyon jellemző a dohányzás kiváltotta tünetek esetében is.