Torokfájás

A torokfájás egy tünet, számos betegségnek lehet kísérő vagy egyedülálló tünete. Orvosi vizsgálatkor a torok vérbősége, élénk színe jelzi a problémát.

Az alábbiakban ismertetjük, mi okozhatja, és milyen egyéb tünetekkel járhat együtt a torokfájás.

A torokfájás lehet enyhe vírusos meghűlés, garatgyulladás (pharyngitis) első jele is, de akár komolyabb bakteriális fertőzés, mandulagyulladás (tonsillitis) is állhat a háttérben.

Torokgyulladás során a garatképletek, a mandulák gyulladása egyaránt jelen lehet. Leggyakrabban a hideg miatt keletkező gyulladások okozzák ezeket a panaszokat. Az alábbiakban megismerhetjük a torokfájás jellemzőit.

A torokfájás jellemzői

A garatgyulladás (pharyngitis) a torok, esetenként az orr-garat kaparó, szúró érzésével kezdődik, ezt köhécselés, krákogás, fülbe sugárzó nyelési fájdalom kíséri. Gyakran étvágytalansággal, nehéz nyeléssel, (főként gyermekeknél) nyálfolyással, rossz közérzettel társul.

Előfordulhat láz, főként gyermekkorban. A nyakon megnagyobbodott, fájdalmas nyirokcsomók tapinthatóak. Általában felső légúti fertőzés részjelensége, így együtt jár az orrnyálkahártya gyulladásával is (orr-garatgyulladás). Ilyenkor orrdugulás, tüsszögés, vizes majd sűrűbbé váló orrfolyás a jellemző társuló tünet.

Hátterében a garatnyálkahártya gyulladása áll, mely legtöbbször vírusfertőzés eredménye, de okozhatják baktériumok, és egyéb tényezők (stressz, sérülés, irritatív anyagok, reflux betegség stb.) is. Könnyű összeszedni, főként a hűvösebb őszi-téli időszakban, zsúfolt közösségekben, hiszen a felelős kórokozók cseppfertőzéssel (köhögés, tüsszögés) terjednek.

Elhelyezkedésükből adódóan a garatívekkel együtt legtöbbször a mandulák is gyulladtak (tonsillitis). A mandulagyulladás kórokozója is rendszerint vírus, bakteriális eredetet tekintve a leggyakoribb kórokozó egy ún. gennykeltő Streptococcus baktérium.

Az akut mandulagyulladás esetében rendszerint magas láz, torokfájás, nyelési fájdalom és bevezető tünetként – különösen gyermekeknél – hányás, hasfájás jelentkezik. Az ajkak vérbők, cserepesek, a száj nyitása, a nyelés fájdalmas, a nyelv lepedékes, a lehelet bűzös.

Az állkapocsszögleti nyirokcsomók duzzadtak, nyomásra érzékenyek. A torok-garat lobos, a mandulákon (kórokozótól függően) tüsző, lepedék látható. Az idült mandulagyulladásra gyakori vagy állandó, mérsékelt torokfájás, esetleg hőemelkedés és a nyirokcsomók időszakos megnagyobbodása jellemző. A következőkben ismertetjük, hogyan vizsgálja az orvos a torokfájással hozzá forduló beteget.

Torokfájás diagnózisának felállítása

Az orvosi vizsgálat során a torok megtekintésekor általában annak vérbősége, élénk (ún. haragos vörös) színe feltűnő. Kórokozótól függően a szájpadláson, garatíveken apró hólyagcsák, vörös foltok, bevérzések láthatóak. A mandulák duzzadtak, vérbők, rajtuk tüsző, vagy lepedék lehet. Ha a torokfájás nem fertőzéses eredetű, akkor annak megfelelő kép látható.

A kórokozó tisztázása és a célzott kezelés érdekében érdemes torokváladék – tenyésztést levenni.