Stressz

A stressz szervezetünk különböző ingerekre adott válaszreakciója. A stressz évezredek óta ismert: hasonló válaszreakciókat adtak őseink is a vészhelyzetekre, például élelemszerzéskor.

A stressz kiváltotta folyamatokat, a stressz fokozatait, tüneteit és következményeit mutatjuk be az alábbiakban.

A stressz leginkább a nőket érinti, mivel természetükből adódóan többet rágódnak a problémákon, mialatt törekednek az anya, feleség és munkahelyi szerepekben való tökéletes helytállásra.

A stressz a XX. illetve a XXI. század betegsége. Előfordul életünk során számos megoldhatatlannak tűnő probléma, legyen az munkahelyi konfliktus, családi gond, esetleg pénzügyi nehézség.

Mi történik, amikor stressz éri szervezetünket?

A stressz két fajtája ismeretes. A „pozitív stressz” a különböző vészhelyzetek elhárításában segít. A pozitív stressz serkentően hat, elmúltával a szervezet rövid időn belül normális szintre áll vissza. Így például egy támadás során a vérellátás fokozódik az izmainkban a stressz-hormonok hatására, így segítve a menekülést.

A „negatív stressz” a lelki folyamatokon alapszik, leginkább egy élethelyzet idézheti elő. Különféle érzelmi és testi tünetek kialakulásához vezethetnek a hatások, ilyen tünet lehet a kézremegés vagy a verejtékezés. Negatív stresszt válthat ki egy családi veszekedés, vagy akár a sorban állás is.

Vészhelyzetben fokozódik az ún. stresszhormonok, azaz az adrenalin, valamint a noradrenalin termelése. A megemelkedett stresszhormon szintje mozgósítja szervezetünket: emelkedik a vérnyomás, szaporább lesz a szívverés, összehúzódik gyomrunk és bőrünk erei, csökkentve az oda jutó vér mennyiségét, biztosítva ezzel a szív növekvő terheléséhez szükséges energiát.

Az adrenalin és noradrenalin mellett egy szteroid hormon, a kortizol termelése is fokozódik, melynek következtében a szervezet raktáraiból zsír és cukor szabadul fel, ami az agy és az izomzat fokozott terheléséhez biztosít energiát.

A stressznek három szakasza van:

  1. A vészhelyzet: fokozott állapotba juttatja a szervezetet.
  2. Az ellenállás: testünket megoldásra mozgósítja.
  3. A kimerülés: már nem képes a nyugalmi egyensúly visszaállni, ezért a fokozott készültség állapot lesz jelen.

A stressz tünetei:

Fáradtság és ingerlékenység, gyakori fejfájás, valamint alvászavar. A szervezet nem képes megbirkózni az adott élethelyzettel.

A stressz következményei:

  • A káros stressz-hatások főként a szív- és érrendszert érintik. A stressz-helyzet stabilizálja a szív munkáját egy magasabb szinten, ami hipertóniát, magas vérnyomást okoz.
  • A nagymértékű izzadás a szervezet só- és vízháztartását borítja fel.
  • Fekély kialakulása is lehetséges, a tápcsatornától elvett vérmennyiség miatt.
  • A kényszeres alkalmazkodás depresszióhoz, alkoholizmushoz, öngyilkossághoz vezethet.
  • Gyengül az immunrendszer, fogékonyabbá válik a fertőzésekre.

Mit tehetünk a stressz ellen?

Szinte lehetetlen a stressz-helyzeteket elkerülni, ezzel jár az életünk. A cél, hogy csökkenjenek a negatív stressz-hatások. A káros következmények kiküszöbölése érdekében találjuk meg a leghatékonyabb kikapcsolódási lehetőségeket, ilyen lehet a relaxáció, a hosszú séta a természetben, vagy a masszázs.