Ekcéma okai

Az ekcéma (más szóval allergiás bőrgyulladás) a bőrön található vörös, viszkető kiütés, amely később nedvedző hólyagocskákká alakulhat. Az egyik leggyakoribb bőrgyógyászati megbetegedés, a népesség 10 százalékát érinti.

Az ekcéma általában nem egyszer jelentkezik; hosszú ideig tartó, visszatérő betegségről van szó. Okai nagyon sokfélék lehetnek: gyakran környezeti tényezők, szokások, egyéb körülmények okozzák, de lelki okai is lehetnek.

Az allergén mibenlétére azért nehéz rájönni, mert a bőrgyulladás tünetei napokkal a kérdéses anyaggal való érintkezés után kezdődnek.

Vegyi anyagok is kiválthatnak ekcémát

Nagyon gyakori, hogy az ekcémát valamilyen vegyi anyag váltja ki. A páciensnek érdemes sorra vennie, hogy az utóbbi időben váltott-e öblítőt, mosóport, tisztítószert, vagy bármilyen kozmetikumot, volt-e a közelmúltban a közelében rovarirtás vagy festés. Veszélyes lehet még a házi poratka jelenléte is, arra érzékenyeknél könnyen bajt okozhat: ezért ekcémásoknak érdemes kerülniük például a padlószőnyeget, helyette részesítsék előnyben a könnyebben tisztítható padlófelületeket.

Étel, ital, dohányfüst

Bizonyos ételek is előidézhetnek allergiás reakciót, így ekcémát is. Ilyenek például a tejtermékek, a citrusfélék, a tojás és a hal. A túlzott alkoholfogyasztás és a dohányfüst is hajlamosít az ekcémára, így ha egy buli után érzékeljük a tüneteket, lehet erre gyanakodni.

Ruházat és stressz

Az állati eredetű anyagból készült ruhadarabok, mint például a gyapjúpulóverek, illetve műszálból készült termékek is válthatnak ki allergiát. Az ekcéma lelki terhelés következménye is lehet, ugyanis a tartós stressszhelyzetre gyakran reagál a szervezet a vörös bőrkiütéssel.

További, ajánlott tartalmunk: Ekcéma gyógyulása