A reflux szövődményei

A reflux egy olyan állapot, melynek során a gyomor folyadéktartalma visszakerül a nyelőcsőbe. A visszajutó folyadék esetenként epét, gyakran pedig a gyomor által előállított savat és pepszint tartalmazza.

Az alábbiakban a reflux betegség szövődményeiről tájékozódhat.

Fekélyek

A gyomorfolyadék károsíthatja a nyelőcső belsejét, és nyelőcsőgyulladás alakulhat ki. Ha a károsodás mélyebbre hatol a nyelőcsőben, akkor fekély keletkezhet belőle. A fekélyek további gyulladásokat váltanak ki, amely akár a nyelőcső vérzését is előidézheti. Esetenként a vérzés olyan súlyos, hogy szükség lehet vérátömlesztésre, endoszkópiára, vagy műtétre is.

Szűkületek

A nyelőcsőfekély gyógyulása hegek kialakulásával történik. Idővel a hegszövet zsugorodik, és szűkíti a nyelőcső belsejét. Nyelésekor az élelmiszer elakadhat a nyelőcsőben, ha a szűkület elég súlyos, amely akár az étel endoszkópos eltávolítását is szükségessé teheti, majd a szűkületet oldani kell.

Barrett-nyelőcső

A hosszú ideje fennálló és/vagy súlyos reflux néhány betegnél változásokat okoz a nyelőcső sejtjeiben. Ezek a sejtek először rákmegelőzőek, majd rákossá válhatnak. Ezt nevezik Barrett-nyelőcsőnek, amely a refluxos betegek kb. 10%-ánál alakul ki.

Köhögés és asztma

A nyelőcső alsó részében sok ideg található, melyek egy részét a reflux ingerelheti, amelyet fájdalom kísérhet. Más idegek nem váltanak ki fájdalmat, azonban köhögéshez vezethetnek. Így a reflux folyadék anélkül okozhat köhögést, hogy elérné a torkot. A reflux ingerelheti azokat az idegeket, melyek kapcsolatban állnak a tüdővel, szűkítve a hörgőket és ezáltal asztmát okozva.

Torok- és gégegyulladás

Ha a refluxos folyadék átjut a nyelőcső felső záróizmán, akkor bejuthat a torokba és a gégefőbe. Ez gyulladást eredményezhet, amely torokfájáshoz és rekedtséghez vezethet.

A tüdő gyulladása és fertőzése

A regurgitált folyadék bejuthat a légcsőbe is, ahol köhögést, fulladást eredményez, és fertőzéshez vagy tüdőgyulladáshoz is vezethet. A reflux gyakrabban elő fordul éjjel, mert ilyenkor a tüdőt védő mechanizmusok nem aktívak.