Az immunrendszer természetes védekezőképessége nagymértékben javítható, ha étrendünkben bőven szerepelnek vitaminok, ásványi sók, valamint antioxidánsok.
Vitaminhiány esetén a csecsemőmirigyből, nyirokrendszerből és fehérvérsejtekből álló immunrendszerünk nem tud megfelelően védekezni a kórokozók ellen. Milyen vitaminokkal támogathatjuk e munkájában?
A tizenhárom vitamin közül az immunrendszer teljesítőképességéhez nélkülözhetetlennek bizonyult a C-vitamin, az A-vitamin, a D-vitamin, valamint nyomelemek közül a cink.
C-vitamin
A C-vitamin az immunrendszer munkáját támogató antioxidáns védelmi rendszer első bástyája a szervezetben. Vízben oldódó antioxidánsként elsősorban vizes közegben hatástalanítja a szabad gyököket, így gyakorlatilag ez a vitamin látja el a vér védőőrizetét. Például az immunrendszer működésében fontos szerepet játszó fehérvérsejtek az egészséges emberben C-vitaminmolekulákkal állig „felfegyverkezve” harcolnak a kórokozók ellen.
Az immunrendszert támogató, valamint serkentő tulajdonságán kívül a C-vitamin közvetlenül is küzd a vírusok és a baktériumok ellen. A megfázások időtartamának csökkentése és tüneteinek enyhítése mellett (jól ismert hatása) a C-vitamin más fertőzések esetén is hasznosnak bizonyult, amit az is alátámaszt, hogy fertőzések hatására a szervezetben a vitamin szintje gyorsan csökken.
A-vitamin
A valaha fertőzésellenes vitaminként ismert A-vitamin az utóbbi években visszanyerte elismertségét. Alapvető szerepet játszik a légző- és emésztőrendszer nyálkahártyáinak és a bőr épségének megőrzésében. Ezek a felszíni szövetek alkotják a mikroorganizmusok elleni védekezés első védelmi vonalát. Az immunrendszert erősítve, az A-vitamin fokozza az ellenálló képességet olyan fertőzésekkel szemben, mint a torokgyulladás, a megfázás, influenza, vagy a hörghurut.
D-vitamin
Kutatások bebizonyították, hogy a D-vitamin hiánya fogékonnyá teszi a szervezetet a megfázásra és az influenzára. A túl alacsony D-vitaminszint gyengíti az ellenálló képességet, ennek következtében pedig megnő a fertőzések veszélye. A legjobb D-vitamin-forrás a napozás, télen azonban a legtöbb helyen nincs elég napsütés, így mindenképpen kiegészítésre van szükség.
Cink
A cink támogatja az immunrendszer működését, segíti a szervezetet a baktériumok és vírusok elleni küzdelemben, gyulladáscsökkentő hatású. Védelmet nyújt a nátha- és influenzavírusok, továbbá más fertőzések, például a kötőhártya-gyulladás ellen is. Kutatások szerint a nyomelem lassítja a vírusok szaporodását, illetve akadályozza, hogy azok bekerüljenek a légutakat belepő nyálkahártya sejtjeibe.