Hajápolás lépései

A hajápolás a mindennapjaink fontos része, viszont kevesen vannak tisztában azzal, hogy pontosan mire kell figyelni hajmosásnál, balzsamozásnál, illetve hajpakolás készítésénél.

Nagyon sok minden függ a hajtípusunktól, de vannak mindenkire érvényes szabályok is, amelyek betartásával sokat tehetünk a szép, egészséges hajért.

Hogyan mossunk hajat?

Hajmosás előtt érdemes megfésülködnünk, hogy eltávolítsuk a hajból a szennyeződéseket, illetve a különböző hajápoló termékek maradványait. Ezután vizezzük be a hajunkat: fontos, hogy erre a lépésre szánjunk időt, hiszen nincs értelme samponozni, amíg nem lazítottuk fel a hajat. Samponozásnál egy féldiónyi sampont tegyünk a markunkba, és masszírozzuk a fejbőrbe. Fontos, hogy ne a hajunkat mossuk, hanem a fejbőrbe masszírozzuk a sampont, amelyet ne csak hátul, hanem elöl is mossuk meg alaposan. Arról megoszlanak a vélemények, hogy szükség van-e kétszeri samponozásra, ez a haj szennyezettségének mértékétől is függ.

Balzsamozás, törlés, szárítás

Hajbalzsamot nem kötelező használni, ez a döntés egyéni ízlés kérdése. Szintén féldiónyit kell tennünk belőle a hajvégekre, majd óvatosan eloszlatnunk. Az utolsó öblítés után töröljük meg a hajat, nem szükséges durván dörzsölni. A szárítás történhet szabad levegőn vagy hajszárítóval, utóbbi esetén válasszuk inkább a kisebb fokozatot, hogy ne legyen túl forró a levegő.

Hajpakolás

Körülbelül minden ötödik hajmosásnál használhatunk balzsam helyett (nem mellett!) hajpakolást, amelyet 15 percig rajta kell hagyni a hajon, majd leöblíteni. A megfelelően kiválasztott hajpakolás fényessé és erőssé teszi a hajat, és segít a hajvégek regenerálódásában