Antibiotikum-rezisztens baktériumok

Az antibiotikum-rezisztencia tulajdonképpen azt jelenti, hogy egy baktérium képes ellenállni az ellene használni kívánt gyógyszernek, így a gyógyszer kevésbé hatékony, a beteg nehezebben gyógyul, és a betegségek szövődményei is súlyosabbak lehetnek.

Az Ensz Egészségügyi Világszervezetének (World Health Organization – WHO) hivatalos meghatározása szerint az antibiotikum-rezisztencia azt jelenti, hogy egy baktérium ellenállóképessége növekszik azzal a gyógyszerrel szemben, mely korábban képes volt azt elpusztítani.

Nemcsak baktériumok lehetnek rezisztensek az ellenük használt szerekre, hanem egyéb kórokozók, például gombák és vírusok is. Az antibiotikum-rezisztencia folyamatosan növekvő probléma az egész világon.

Antibiotikum-rezisztencia okai

Mi válthatja ki, hogy a baktériumok egyre ellenállóbbá válhatnak az ellenük alkalmazott gyógyszerekre? Az egyik ok éppen az, hogy az elmúlt évtizedekben meglehetősen sok antibiotikumot használt az emberiség, ez pedig arra “kényszerítette” a baktériumokat, hogy megváltoztassák a genetikai összetételüket. Az antibiotikumokat sokszor olyan betegségek ellen is alkalmazták, amelyeket a szervezet gyógyszer nélkül is le tudott volna győzni, vagy túl gyakran javasoltak szélesspektrumú antibiotikumokat. A betegek nem megfelelő gyógyszerszedési szokásai is hozzájárulhattak ahhoz, hogy egyre több az antibiotikum-rezisztens baktérium: például nem szedték végig az előírt gyógyszereket, és a “maradékot” egy másik betegségnél vették be, függetlenül attól, hogy tudták volna annak kiváltó okát. Sok ember számára az antibiotikum az “igazi” gyógyszer, és akkor is ragaszkodnak ahhoz, ha a betegségüket nem baktérium okozza. A felmérések szerint nagyon gyakran az egyszerű náthára is antibiotikumot szednek, annak ellenére, hogy ezt a betegséget vírusok okozzák.

Minél hosszabb ideig tart egy antibiotikum-kúra, annál valószínűbb, hogy a baktériumok ellenállóak lesznek, azonban a legtöbb esetben mégis hosszú távú kúrákat javasolnak, annak ellenére, hogy ez csak ritkán növeli a hatékonyságukat.

Természetes folyamat

Mindezek mellett nem szabad elfeledkezni arról, hogy az antibiotikum-rezisztencia tulajdonképpen természetes folyamat, hiszen azok a gének, melyek az ellenállóképességet biztosítják, egyidősek a baktériumokkal, illetve az ellenük alkalmazható antibiotikumokkal. Már 1952-ben bizonyították, hogy a penicilinnek ellenálló baktériumok már azelőtt léteztek, hogy ezt az antibiotikumot alkalmazni kezdték ellenük. Bizonyos baktériumtörzsek egyszerűen ellenállóbbak, mint mások. A környezetünknek is nagy hatása van arra, hogy antibiotikum-rezisztens baktériumok alakuljanak ki: mivel az antibiotikum-maradványok folyamatosan “szennyezik” a környezetet, például az emberi és állati ürülék talajba való visszakerülésével, ez “megerősíti” a kórokozókat.

Antibiotikum-rezisztencia: mit tehetünk?

Mit tehetünk az antibiotikum-rezisztens baktériumok ellen? Érdemes alakítani a gyógyszerszedési szokásokon, például csak akkor szedni az antibiotikumot, ha azt orvos írja elő. A kúrát végig kell csinálni, akkor is, ha időközben jobban érezzük magunkat. Az antibiotikumot nem szabad megosztani másokkal, vagy felhasználni a maradék gyógyszert.