Fantomfájdalom

Fantomfájdalomnak az amputáció után fellépő, az amputált végtag helyén keletkező fájdalmat nevezzük.

A fantomfájdalom pontos okai nem ismertek, így csillapításának is sok módja van, de olyan kezelés nem ismert, amely száz százalékos bizonyossággal szünteti meg a szúró, égető érzést.

A fantomfájdalom felismerése

Fontos, hogy a fantomfájdalmat megkülönböztessük az úgynevezett csonkfájdalomtól, amely nevéből adódóan a csonk környékén lép fel. Van olyan is, hogy az amputált végtag helyén nem fájdalmat, hanem melegség- vagy érintésérzetet tapasztalunk, ez az úgynevezett fantomérzet. Maga a fantomfájdalom közvetlenül a műtét után, de sokkal később is jelentkezhet, a páciensek általában görcsjellegű, rohamokban jelentkező fájdalomról számolnak be.

Nem tudjuk, mi okozza

A jelenség okát illetően sok teória látott napvilágot, de teljesen biztosat nem tudunk. Van olyan elmélet, amely az agy átstrukturálódásával hozza összefüggésbe, mások szerint az idegek elraktározzák az amputáció előtt fennálló fájdalmat, és ezt hozzák elő újra és újra.

Valószínű, hogy az amputációból adódó óriási lelki megterhelés is szerepet játszik a fájdalom kialakulásában, de ezt nagyon nehéz alátámasztani.

Gyógyszeres és alternatív kezelések

A fantomfájdalom gyógyszeres csillapítását általában a fokozatosság jellemzi: a gyengébb, vény nélkül kapható szerektől (például ibuprofentartalmú gyógyszerektől) kell haladni az erősebb, orvos által előírt fájdalomcsillapítók felé. Mivel ez a fajta fájdalom neuropátiás eredetű, segíthet az idegblokád alapú kezelés is, amely meggátolja a problémát okozó idegek működését.

Az alternatív módszerek közül a gyógytorna, a masszázs, a pszichoterápia segíthet, illetve az egyik legérdekesebb módszer, a tükörterápia. Ennek lényege, hogy a páciens egy tükör segítségével látszólag „visszakapja” az elvesztett végtagot, mozgatás során el is tudja lazítani, és így megszűnik a fájdalma.