Pollenallergia

A pollenallergia igen gyakori allergia típus, kétmillió embernél alakulnak ki allergiás tünetek. A pollenallergiát a levegőben található, ám szabad szemmel nem látható virágporok, azaz allergének okozzák. Az allergiás reakciók a szemen, az orrban és a tüdőben jelentkeznek. A pollenallergiás betegnek orvosi kezelésre van szüksége.

A pollenallergiával élő betegek több mint fele szenved parlagfű allergiában is. Jellemző tünetei a tüsszögés, szemviszketés, könnyezés, csalánkiütés és szénanátha. A pollenallergia kortól függetlenül bárkinél kialakulhat.

A pollenallergia megelőzése és kezelése

Az ételallergiával és az állatok szőre által kiváltott allergiás reakciókkal szemben a pollenallergiában szenvedők nem mondhatnak le a tüneteket okozó levegőről. Így a megelőzés módja esetükben nem olyan egyértelmű.

Ennek ellenére egy kis odafigyeléssel enyhíthetjük az allergiás tüneteket. Figyeljük folyamatosan a pollenkoncentrációról szóló jelentéseket. Magas koncentráció esetén viseljünk napszemüveget, mossunk hajat napi rendszerességgel, szemeinket többször mossuk ki hideg vízzel.

Nem érdemes továbbá a szabadban futni, sportolni. Nappal tartsuk zárva lakásunk ablakait, és csak éjszaka szellőztessünk.

Enyhíthetik a pollenallergiás panaszokat az antihisztamin tabletták, szemcseppek és orrsprayek, a kezelés megszakítása után azonban a tünetek ismét előjöhetnek. Megfelelő orvosi ellátás nélkül a pollenallergia mellett asztmás rohamok is kialakulhatnak, a beteg érzékenyebben reagálhat a többi allergiát okozó anyagra is.