Magától gyógyuló allergia

Olykor előfordul, hogy az ember kinövi az allergiát, de vigyázni kell, mert akár vissza is térhet.

Az allergia korunk egyik leggyakoribb betegsége. Vannak, akiknél tüsszögéssel, szemviszketéssel jár, ha légútjaiba egyes növények pollenjei kerülnek, de természetesen akadnak sokkal komolyabb következményekkel járó allergiák is, mint például a különböző ételekre vagy rovarcsípésre fulladással reagáló típusok.

Allergia: lábon kihordani

A gyógyszeripar az évek során rengeteg szert termelt ki, amik képesek csökkenteni az akár szezononként változó intenzitással jelentkező tüneteket, de úgy néz ki, az ember képes ki is nőni a betegséget.

Az allergia általában kora gyerekkorban alakul ki, az immunrendszer túlreagálásáról van szó egy, egyébként ártalmatlan anyagra. Tulajdonképpen ugyanaz a mechanizmus játszódik le, ami mondjuk egy vírus támadásakor. A kialakulásról tehát megvan a megalapozott orvosi feltételezés, azonban az, hogy miért tűnik el egy idő után magától az allergia, az már sokkal érdekesebb kérdés.

Hozzászokás az allergénhez

A szakértők szerint elképzelhető, hogy a test egy idő után hozzászokik az allergén jelenlétéhez és már nem kezd olyan heves ellentámadásba, mint korábban. Így szabadulnak meg például az emberek idősebb korukra egyes ételallergiáktól. Ez már csak azért is érdekes, mert az orvosok egészen a legutóbbi időkig azon az állásponton voltak, hogy a diófélékre – különösen a mogyoróra – való allergia egész életre szól, de a friss felmérések szerint a gyerekek 20 százaléka kinőtte a mogyoróallergiáját.

Jó hír, hogy a test védekezéséért felelős egyik molekula, az immunoglobin E (IgE) vizsgálatával az orvosok már képesek megállapítani, hogy mekkora eséllyel fogja a gyermek kinőni allergiáját. Fontos azonban tudni, hogy bár a tünetek eltűnhetnek, semmi sem garantálja, hogy rejtélyes módon nem térnek vissza, ezért érdemes mindig elővigyázatosan kezelni azokat az ételeket, amikre korábban allergiásak voltunk. Ugyanez igaz az egyébként szintén kinőhetőnek bizonyult állati szőr, vagy pollenallergiára.