Dióallergia

A diófélékről, azaz a csonthéjas, olajos magvakról egészségügyi szövegkörnyezetben leginkább jó tulajdonságaiknak köszönhetően esik szó.

A diófélék ugyanis igazoltan kedvező tápanyag-összetételű, jótékony, gyulladáscsökkentő hatású, egyes betegségek ellen védelmet jelentő táplálékcsoportot alkotnak. Vannak azonban, akik nem élhetnek velük, ugyanis a diófélék egyesknél ételallergiát váltanak ki.

Az emberek egy szűk csoportja allergiás a diófélékre: náluk már e magvak egy egészen apró mennyiségének bevitele is heves tüneteket válthat ki.

Dióallergia kialakulása

A betegség jellemzően kisgyerekkorban alakul ki, és nem gyógyítható, így az érintetteknek egész életükben szigorúan oda kell figyelniük arra, hogy mit fogyasztanak: kerülniük kell a dió mellett más csonthéjasokat is, mint a pekán- és paradió, a mandula, a pisztácia, a földimogyoró, a gesztenye, a napraforgó- és a fenyőmag, sőt a mogyoró. (A hüvelyesek közé tartozó földimogyoróra való érzékenység külön kezelendő, bár hasonló zavar.)

Dióallergia tünetei

A dióallergia tünetei közvetlenül a dióféle fogyasztása után jelentkeznek. Szájzsibbadás, viszketés, bőrkiütés, különböző duzzanatok, légzési problémák, hasi fájdalom, hasmenés, émelygés, hányás, szédülés, ájulás léphet fel, de akár életveszélyes, azonnali orvosi beavatkozást igénylő állapot, az egész szervezetet érintő anafilaxiás sokk is kialakulhat.

Fokozott elővigyázatosság

Az érintettek számára ezért az egyetlen út, ha nagy elővigyázatossággal járnak el, amikor ételt választanak, és elkerülnek minden olyan készítményt, ami akár nyomokban is a tartalmazhatja a kérdéses allergént. A szakemberek azt javasolják, hogy egyrészt minden bevásárláskor ellenőrizzék alaposan a kiválasztott termékek összetételét: a gyártók változtathatnak a bevált recepten, és előfordulhat, hogy egyszer csak bekerül a kérdéses összetevő egy addig semmilyen gondot nem okozó táplálékba.

Fontos továbbá, hogy ne csak ételekre vonatkozzék a szigor: test- és hajápoló termékek, valamint állateledelek is tartalmazhatják az allergiásra veszélyes diófélét.