Vastagbélrák szűrés

A vastagbélrák megelőzhető a még nem elrákosodott vastagbél polipok eltávolításával, vagy műtéti úton kezelhető, amennyiben a rákot időben felfedezik. Ha mindenki elmenne szűrésre, drasztikus mértékben csökkenne a vastagbélrák okozta halálozás.

Az alábbiakban olvashat arról, hogy kiket veszélyeztet a vastagbélrák és milyen időközönként ajánlatos vastagbélrák szűrésekre járni.

A vastagbélrák megtámadja a közeli kötőszöveteket és szerveket. A rákos sejtek képesek a test más részeire is átterjedni (például a májra és tüdőre) áttéteket hozva létre. A vastagbélrák sokáig észrevehetetlen, mivel nem produkál karakteres tüneteket. Ezért nagyon fontos tünetmentesség esetén is rendszeres vastagbélrák szűrővizsgálatra menni.

Kiknél magasabb a vastagbélrák kialakulásának kockázata?

A vastagbélrák kockázata az átlagnál magasabb, amennyiben a családban már előfordult vastagbélrák vagy colitis ulcerosás a beteg, vagy ritka, örökletes vastagbélrák szindróma van a családban. Nagyobb veszélyeztetettség esetén ajánlatos rendszeres időközönként kolonoszkópiás (vastagbéltükrözés) vizsgálatot végeztetni, hogy eltávolítsák a még nem elrákosodott polipokat és/vagy időben fölfedezhessék a korai rákos elváltozásokat.

Vastagbélpolip előfordulása után

A vastagbélpolip eltávolítása után gyakran újabbak alakulnak ki, ezért ajánlott rendszeresen szűrésre menni. Amennyiben a még nem elrákosodott polipot teljes mértékben eltávolították, három év múlva ajánlatos legközelebb kolonoszkópiás vizsgálatra menni. Ha a 3 év elteltével megismételt vastagbéltükrözés nem mutat ki újabb polipokat, a következő szűrővizsgálatokat elegendő 5 évenként elvégeztetni.

Vastag- és végbélrák után

Fokozottan veszélyeztetettek a vastagbélrákot eltávolító műtéten átesett páciensek. A műtét után 6-12 hónappal ajánlatos kolonoszkópiás vizsgálatot végeztetni, majd ezt 3 évenként megismételtetni.

Colitis ulcerosában

A teljes vastagbélre kiterjedő, krónikusan fennálló colitis ulcerosában szenvedők számára javasolt 1-2 évente kolonoszkópiás vizsgálatra menni.

Tipp: további hasznos információk az önellenőrzésről a Figyelek magamra! oldalon!