Vastagbél CT-vizsgálata

Mivel a vastagbélrák sokáig semmilyen jellegzetes tünettel nem jár, a betegek jellemzően későn kerülnek orvoshoz a problémával. A korai diagnózis felállítása a vastagbél CT-vizsgálatával szükséges. De hogyan zajlik ez a vizsgálat, és mennyi kellemetlenséggel jár?

A daganatos megbetegedések között a vastag- és végbélrák szedi a legtöbb áldozatot, évente mintegy tízezer ember szembesül a betegséggel Magyarországon. Az elmúlt évtizedekben az újonnan diagnosztizált megbetegedések évenkénti száma csaknem négyszeresére emelkedett.

Megfelelő szűrővizsgálattal pedig időben észlelni lehetne a betegséget, hiszen a rákos elváltozást okozó polip gyakran már tíz évvel a daganat kialakulása előtt felfedezhető.

Rákmegelőző állapot

A daganatok legnagyobb része ezekből a polipokból indulnak ki, ami a rákot megelőző állapotnak tekinthető. Ezek a polipok véletlenszerűen alakulnak ki, illetve bizonyos genetikai tényezők is állnak mögöttük. Az ebben a stádiumban felfedezett betegség szinte teljesen gyógyítható.
Mivel a betegség sokáig semmilyen jellegzetes tünetet nem produkál, a páciens csak későn fordul vele orvoshoz, amikor a terápiás lehetőségek már korlátozottak. A vastagbél komputertomográfiás (röviden CT) vizsgálatával azonban gyorsan felderíthetőek az elváltozások.

A CT-vizsgálat menete

CT-vizsgálatkor a képalkotás röntgensugárral történik, ami egy bizonyos mértékű sugárterhelést jelent a szervezetre, emiatt az orvosoknak előzetesen mérlegelnie kell azt is, hogy a képekből nyerhető információk fontosabbak-e a beteg egészsége szempontjából, mint az őt ért sugárzás.

A vastagbél betegségek szűrésére speciális hasi – kismedencei CT-t végeznek el a képalkotó diagnosztikai intézetek. Ehhez először egy vékony csövet helyeznek fel a végbélbe, melyen keresztül levegőt fújnak be, hogy így tisztább képet kaphassanak a bélszakaszról. Hogy némileg enyhítsék a vizsgálat kellemetlenségeit, a betegnek görcsoldót is beadnak.

Miután a betegen elvégezték a szükséges méréseket, az eredményeket kiértékelve az orvos felméri, szükséges-e valamilyen beavatkozás.