Székletvér-teszttel kimutatható betegségek

A székletvér-teszt az önvizsgálat egy hasznos eszköze, a betegség korai stádiumában felhívhatja a figyelmet a vastagbélrákra és egyéb gyomor- és bélrendszeri elváltozásokra. A teszt fájdalommentes, otthonunkban is elvégezhető, és nagy biztonsággal működik.

Az alábbiakban a székletvér-tesztről, működéséről, a segítségével kimutatható betegségekről olvashat bővebben.

A gyomor- és bélrendszeri vizsgálatoktól általában tartunk, félünk a fájdalomtól, a kellemetlen helyzettől. Ezért annak ellenére a végsőkig halogatjuk a kivizsgálást, hogy tudjuk, a betegségek korai felfedezése esetén nagyobb az esélyünk a teljes gyógyulásra.

Hogyan működik a székletvér-teszt?

A teszt a székletben található, szabad szemmel nem látható vért mutatja ki. Egy pálcika segítségével a székletből három helyről kell mintát venni, melyet a reagenshez kell érinteni. Ha a teszt pozitív, két vonal, ha negatív, egy kontrollcsík jelenik meg. A minél biztosabb eredmény érdekében két egymást követő napon is érdemes elvégezni a tesztet, hiszen vannak olyan kórok, melyek szakaszosan véreznek. Menstruáció, véres vizelet, vérző aranyér, végbélrepedés miatt a tesztet el kell halasztani, mert a máshonnan származó vér keveredhet a széklettel. A vizsgálat elvégzése előtt nem szükséges diétát tartani, mert véres, nyers húsok fogyasztása után is biztos eredményt ad.

Milyen betegségeket mutathat ki a székletvér-teszt?

A székletvér-teszt olyan gyomor- és bélrendszeri kórokat jelezhet, melyek vérzéssel járhatnak. Ilyen például a gyomorfekély, a vastagbél gyulladásos elváltozásai és polipjai, valamint a vastagbélrák. Ez utóbbi mihamarabbi kimutatása rendkívül fontos, hiszen korai diagnosztizálásával és a megfelelő kezelés elkezdésével nő a gyógyulás esélye, és megelőzhető az áttétek kialakulása. A daganatos betegségek közül a vastagbélrák a harmadik leggyakrabban előforduló halálok. A megbetegedés jellemzője, hogy az elváltozott (vastagbélrákos) sejtcsoportok vérezgetnek, ezért a székletből két egymás utáni napon kimutatott vér utalhat ilyen kórra.

Mik a székletvér-teszt előnyei?

A székletvér-teszt elvégzéséhez nincs szükség klinikai körülményekre, otthonunkban is elvégezhető. A vény nélkül, gyógyszertárakban beszerezhető készítmény segítségével gyorsan, fájdalommenetesen biztos eredményt kaphatunk, melynek birtokában orvoshoz fordulhatunk, és további (endoszkópos) vizsgálatokat kérhetünk, melyek véglegesen igazolják a diagnózist.