Aranyérre hajlamosító tényezők

A végbél tökéletes zárásást biztosító párnácskák kóros duzzanatát aranyérnek nevezzük. Ez a gyakori jelenség fájdalmas lehet, azonban általában nem súlyos probléma.

Az alábbiakban tájékozódhat arról, milyen okok játszhatnak szerepet az aranyér kialakulásában, valamint melyek azok a tényezők, amelyek hajlamosítanak aranyér kialakulására, és melyek rontanak a már kialakult aranyér állapotán.

Aranyér általában a kismedence és a végbélnyílás közelében található vénák megnövekedett nyomása miatt alakul ki. Ahogy a nyomás növekszik, a vér felgyűlik a vénákban, melyek megduzzadnak. A kitágult vénák kitüremkednek a környező szövetekbe, és így kialakul az aranyér.

A székelési szokások szerepe

A székelési szokások is közrejátszhatnak a fokozott nyomás és ezáltal az aranyér kialakulásában. Ilyen például a sietős székelés, melynél előfordulhat túlzott erőlködés, amely miatt növekszik a nyomás a végbél ereiben. A tartós hasmenés vagy székelés is hozzájárulhat a vénás nyomás növekedéséhez.

Túlsúlyosság, terhesség

Az aranyér kialakulását elősegítheti a túlsúly, a terhesség és szülés is. A nagy testsúly növelheti a nyomást a kismedence vénáiban, valamint a növekvő magzat is nyomást gyakorolhat a vérerekre. Szülés közben az intenzív nyomás okozhat aranyeret. Hosszú távú szív- és májbetegség valamint ritkán tumorok miatt is kialakulhat aranyér.

Örökletes tényezők

Növeli az aranyér kialakulásának esélyét az is, ha a családi kórelőzményben előfordult aranyeres megbetegedés. Az aranyérre való hajlam ugyanis öröklődik. Ötvenéves kor fölött az emberek felénél jelentkeznek aranyeres panaszok életük során.

Aranyér súlyosbító tényezői

A kialakult aranyér állapotát súlyosbítja, a hosszú ideig tartó ülés vagy állás, ugyanis emiatt a vér felgyűlik a végbél környékén és ezáltal növekszik a vénákban a nyomás. Nem tesz jót az aranyér állapotának az sem, ha gyakran emelünk nehéz tárgyakat és közben visszatartjuk a lélegzetünket. Emiatt hirtelen emelkedik meg a nyomás az erekben.