Rekedtség

A rekedtség meglehetősen gyakori tünet, mely tulajdonképpen a hangképző szervek zavarát, betegségét jelzi. Bármely korosztálynál előfordulhat, és számos oka lehet.

A rekedtség tulajdonképpen azt jelenti, hogy a fülünkkel észlelt beszéd-, esetleg énekhang nem tiszta, jellegzetes, “reszelős” hatása van. A rekedt ember a hangerejét nem vagy csak nehezen tudja fokozni, hosszabb szöveget nem tud érthetően elmondani, akár fájdalmat is okozhat neki a beszéd. A rekedtség a laikusok számára is jól érzékelhető, de esetenként speciális módszerekkel is vizsgálható.

A rekedtség a hangszálakat is érintő, gégefőtájéki gyulladás nyomán keletkezik. Ilyenkor a hangszalagok nyálkahártyáján vérbőség alakul ki, ami miatt azok megduzzadnak, kipirosodnak, a duzzadt hangszalagoknak pedig megváltoznak a rezgési tulajdonságai. A rekedtség jelentkezhet önállóan, de kísérő tünetekkel együtt is, ezek közé tartozik például a torokfájás, az orrdugulás, a láz stb.

Hangképző szervek zavara

A rekedtséget a hangképző szervek zavara, betegsége okozza. Ezeket a problémákat két csoportba oszthatjuk, vagy szervi, vagy pedig funkcionális eredetűek. A funkcionális okok közé tartozik a túlerőltetés, tehát a rekedtség oka gyakran a túl sok kiabálás, éneklés, beszéd (a rekedtség éppen ezért kialakulhat olyan foglalkozást űzőknél, akik sokat használják a hangjukat, így például pedagógusoknál). A funkcionális okok általában a nem megfelelő hangképzésre vezethetőek vissza.

Hangszalag-gyulladás

A rekedtség egyik leggyakoribb szervi oka az akut vagy krónikus hangszalaggyulladás. Hangszálgyulladást okozhatnak bakteriális vagy vírusos eredetű fertőzések, influenza, nátha is. A krónikus hangszálgyulladás főként a sokat cigarettázókra jellemző, de azokat is érintheti, akik poros, szennyezett levegőjű, irritáló anyagokkal teli környezetben élnek vagy dolgoznak.

Rekedtséget okozhatnak például a hangszalagokon kialakuló jó- és rosszindulatú daganatok, de az úgynevezett Reinke-ödéma is (ez a hangszálakon kialakuló, vizenyős lebeny). Idegrendszeri betegségek, műtéti beavatkozások, bénulás, endokrinológiai problémák, és természetesen veleszületett rendellenességek is okozhatnak rekedtséget.