Garat körüli tályog

A garat körüli tályog a torok hátsó szöveteiben lévő gennygyülem. Az általában kisgyermekeknél előforduló betegség, a légutak elzáródása miatt, potenciálisan életveszélyes állapotot is okozhat.

Hogyan alakul ki a garat körüli tályog, melyek a tünetei és milyen szövődményei lehetnek a betegségnek?

A garat körüli tályog leggyakrabban felső légúti fertőzések szövődményeként jön létre, sok esetben streptococcus okozza. Előfordulhat, hogy valamilyen idegen test, például halszálka által okozott sérülés következményeként jön létre.

A garat körüli tályog tünetei

Legjellemzőbb tünet a nyelési és légzési nehezítettség, melyhez gyakran társulhat magas láz, nyaki merevség, illetve jellegzetes, főleg belégzéskor hallható sípoló hang (stridor). A nyaki nyirokcsomók megduzzadnak, nyálzás, és erős torokfájás is tapasztalható.

A garat körüli tályog korai felismerése nagyon fontos, mivel a tályog a légutak elzáródásával járhat. Akut esetekben a tályog erős fájdalommal jár, a nyelési nehezítettség mellett a tünetek közt szájzár, stridor, nyálzás, magas láz is szerepel. Mivel a beteget légzésösszeomlás fenyegetheti, ilyenkor azonnali sürgősségi ellátásra van szükség. A beteget az orvos megérkezéséig fektessük a hátára, billentsük hátra a fejét, és emeljük fel az állát a könnyebb levegővétel érdekében. Súlyos esetekben gégemetszésre is szükség lehet.

A tályog felszakadása esetén kiömlő genny, és a tályog körüli vérzés légutak elzárása mellett, további szövődményként a váladékcsorgás miatt, félrenyelésből adódó tüdőgyulladást is okozhat (aspirációs tüdőgyulladás).

A garat körüli tályog lehetséges szövődményei

A garat körüli tályog a gégeizom görcsös állapotát is eredményezheti, ami tovább nehezíti a légzést. Garat körüli tályog esetén számolni lehet légzési distressz szindróma (légzési elégtelenség) megjelenésével is.

A vérzések miatt vérrögök keletkezhetnek a nyaki vénában. A tályogot okozó fertőzés továbbterjedhet a mellkas felé, gátorrüreg – gyulladást vagy szívburokgyulladást okozva.

A baktérium a véráramba kerülve vérmérgezéshez vezethet. A garat körüli tályog további súlyos következményként kialakulhat nyaki vénás trombózis, gerincvelői tályog, izomelhalást okozó gyulladás, és a nyaki artéria károsodása.

Krónikus garatkörüli tályog nagyon ritkán fordul elő.

A garat körüli tályog kezelése

A gennyesedéssel járó felső-légúti megbetegedések antibiotikumos kezelésének hatására a garat körüli tályog egyre ritkábban fordul elő, ám érdekes módon, előfordulási aránya az eddig gyerekbetegségnek számító kórképnél a felnőttek körében növekszik.

A pontos diagnózis felállításához, fizikai és laborvizsgálatok mellett, nyaki CT és röntgenvizsgálatra is szükség van. A betegség kezelése során a tályogot műtéti úton lecsapolják, a duzzanat csökkentésére szteroidokat alkalmaznak, a fertőzéssel szemben pedig nagy dózisban, vénás antibiotikumot használnak.