Garatmandula gyulladása

A garatmandulák nyiroktüszőket tartalmaznak, amelyek a torok hátsó részében, a garatban találhatók. A mandulák a nyirokcsomókhoz hasonló szövetek, rózsaszín nyálkahártyával borítva.

Az alábbiakban a mandulák szerepéről és betegségeiről olvashat.

A mandulák az immunrendszer részeként a fertőzések leküzdésében segítenek. Ugyanakkor úgy tűnik, hogy a mandulák eltávolításával nem válunk hajlamosabbá a fertőzésekre. A mandulák mérete igen eltérő, fertőzésre adott válaszként megduzzadnak.

A mandulák ugyan védő szerepet töltenének be, azonban betegség forrásaivá is válhatnak.

A garatmandula betegségei

  • akut mandulagyulladás: egy baktérium vagy vírus megfertőzi a mandulákat, ami duzzanatot és torokfájást okoz. A mandula felszínén szürke vagy fehér bevonat (váladék) jelenhet meg.
  • krónikus mandulagyulladás: a mandulák tartós fertőzése, néha akut mandulagyulladások ismétlődése eredményeként.
  • gennyes tályog: fertőzés következtében a mandula körüli szövetekben kialakuló gennygyülem. A gennyes tályogokat sürgősen üríteni kell.
  • mononukleózis: az Epstein-Barr vírus okozza, mely súlyos manduladuzzanattal, lázzal, torokfájással, kiütéssel és fáradtsággal jár.
  • kórosan megnagyobbodott mandulák: a nagy méretű mandulák csökkentik a légutak méretét, ami horkoláshoz és alvási apnoéhoz vezethet.
  • mandulakő: ételmaradékok, baktériumok elmeszesedésével jönnek létre.

A garatmandula-műtét indikációi közé tartozik a visszatérő akut gyulladás évente minimum 3-4 alkalommal, a mandulatályog, a daganat, az, ha a mandula gócként funkcionál, a krónikus gyulladásos mandulák szerkezet oly mértékben átalakul, hogy az antibiotikumok nem tudják kifejteni hatásukat, ilyen esetben is a műtét a megoldás.