Hüvelyi pH teszt

A hüvelyi pH teszt a hüvely savas vagy lúgos kémhatás szintjét, arányát fejezi ki. A teszt használatával könnyen megtudhatjuk a hüvely pH értékét, mely esetben a megnövekedett érték fertőzés jelét mutatja. A hüvely pH értékét befolyásolja gyulladás, menstruáció, szappan használata.

Az alábbiakban arról olvashat, hogy miért hasznos a hüvelyi pH teszt, mi befolyásolja a hüvely pH értékét, és hogyan használja a hüvelyi pH tesztet.

A hüvelyi pH teszt a hüvely savasságát vagy lúgosságát méri. A hüvely normál pH értéke fogamzóképes nőknél 3.8-4.5 között van, ami azt jelenti, hogy a hüvely savas kémhatású. Ezt a savasságot a hüvelyben található tejsavbaktériumok tartják fent, s ez védi a hüvelyt a különböző fertőzésektől.

Miért hasznos a hüvelyi pH teszt?

A megnövekedett pH érték gyakran fertőzés jele, mely orvosi kezelést igényel. Rendszeres ellenőrzéssel ezt idejében, még a tünetek jelentkezése előtt felismerheti. Érdemes a hüvely pH értékét tesztelni akkor is, ha szokatlan hüvelyi tüneteket (égő viszketés, kóros, rossz szagú folyás) tapasztal. Terhesség alatt a hüvelyfertőzés növeli a vetélés, koraszülés, későbbi meddőség kockázatát, időben való kezelése ezért nagyon fontos.

Mi befolyásolja a hüvely pH értékét?

  • Gyulladás, hüvelyi fertőzés hatására a hüvely pH értéke megnövekszik.
  • A hüvely pH értéke életkorral változik. Gyermekkorban magas, 7 körüli értéket mutat, a fogamzóképes években savassá válik, majd a klimax idején 6-7 körüli lesz.
  • Mivel az ondó lúgos kémhatású (7.2-7.8) szex után egyes nők érzékenyebbek a fertőzésekre.
  • A vér enyhén lúgos, ezért menstruáció után előfordulhat hüvelyfertőzés.
  • A legtöbb szappan lúgos, ezért ezek hüvelyi alkalmazása felborítja annak természetes pH értékét. Figyeljen arra, hogy ne kerüljön szappan a hüvelybe!

Hogyan használja a hüvelyi pH tesztet?

A hüvelyi pH teszt általában tesztcsíkból, applikátorból és színskálából áll. A vizsgálathoz a tesztcsíkot néhány másodpercig a hüvely falához kell szorítani, illetve az applikátorral levett hüvelyváladékot kell a papírra helyezni. Kis idő elteltével hasonlítsa össze a tesztcsík színét a színskálával, így megállapíthatja a hüvely pH értékét. Ha magas, fertőzésre utaló értéket tapasztal, keresse fel orvosát!