A terhesség alatti étrend nagyon fontos az embrió, illetve a magzat fejlődése szempontjából. A terhesség alatt az édesanya szervezete úgy működik, hogy előtérbe helyezi a magzat fejlődését, és a fontos tápanyagokat, vitaminokat, nyomelemeket az anya szervezetéből vonja ki, és kerülnek ezek a magzat szervezetébe.
Ezen írásunkban a terhesség alatti súlygyarapodás jellegzetességeiről, és a terhesség alatti fogyókúra veszélyeiről olvashat.
Sajnos napjainkban a kórosan sovány nőideál hódít az egészséges testalkattal szemben, így sokszor tapasztalhatjuk, hogy a terhesség alatti súlygyarapodástól rettegnek a nők, és igyekeznek drasztikus diétával megtartani formájukat.
A terhesség alatti súlygyarapodás jellegzetességei
A terhesség során az anya testsúlya értelemszerűen nő. Ennek több összetevője van: egyrészt a növekvő magzat súlya, másrészt a megnövekedett terhes méh és a méhlepény súlya járul hozzá a testsúly növekedéséhez. Ezekhez adódik még a szövetközti folyadék és a megnövekedett vértérfogat.
A terhességi hormonok hatására az édesanya „saját” súlya is növekedhet, de normál esetben ez csak néhány kilogramm, mely a szoptatás alatt általában spontán eltűnik, semmilyen speciális fogyókúrát nem igényel.
A terhesség alatti étkezésről
A terhesség alatti fogyókúra fő veszélye az, hogy a magzat fejlődése lassul, vagy nem kielégítővé válik az étrendi megszorítások hatására. Nézzük, miért fontosak az egyes tápanyagok! Semmiképp sem szabad kettő helyett enni a terhesség során, de nagyon fontos, hogy a magzat ne szenvedjen hiányt semmiféle tápanyagban sem, legyen szó akár szénhidrától, fehérjéről, zsírokról vagy a mikrotápanyagokról (vitaminokról, nyomelemekről).
A fehérjék különösen fontosak, mert ezek a sejtek építőkövei, ezért fontos, hogy rendszeresen fogyasszon az édesanya fehérjedús ételeket. Fontos azonban, hogy vigyázzon a halakkal, főleg egyes tengeri halakkal, mert azok nehézfém-szennyezést tartalmazhatnak. A fehérjehiányos étrend a magzat fejlődését akadályozza, károsodhatnak később a vitális szervek funkciói is.
A folyamatos szénhidrátellátás szintén szükséges a magzat anyagcseréje szempontjából, a vércukor leesésével járó periódusokat kerülni kell. A vércukorszint lezuhanása esést, ájulást okozhat, mely sérüléseknek lehet az előidézője. Az esszenciális zsírsavak a magzat idegrendszerének fejlődése szempontjából fontosak, ezért ezek rendszeres bevitele is szükséges.
A vitaminok és nyomelemek pótlását a normál étkezés nem fedezi az esetek többségében, ezért javasolt terheseknek készült vitamin szedése, és a vaspótlás az esetek döntő többségében.
Dr. Csuth Ágnes