Terhességi cukorbetegség

Cukorbetegségnek (diabétesznek) nevezzük azt az állapotot, amikor nincs elég inzulin a vérben, így a sejteken belül romlik a cukor felhasználása. Ha az inzulin hiánya a terhesség alatt jelenik meg, akkor beszélünk terhességi diabéteszről.

A terhességi cukorbetegség azért különösen veszélyes, mert elsősorban a születendő gyermeket veszélyezteti.
Ezért a várandósság 24-28. hete között minden kismamának részt kell vennie egy terheléses cukorvizsgálaton, hogy kizárhassák ezt a veszélyt.

Cukorbetegség – miért a terhesség alatt?

A várandósság alatt a lepényi hormonok rontják az inzulin hatékonyságát, így lehetséges az, hogy az is cukorbeteg lesz a terhesség alatt, aki egyébként nem az. Ilyenkor ugyanis az anyának több inzulint kellene termelnie a szokásosnál, és ha a szervezet valami miatt nem tud alkalmazkodni a megváltozott helyzethez, kialakul a diabétesz.

Közben a magzat szervezete is termel inzulint saját maga részére. Mivel az ő hasnyálmirigye általában egészséges, pontosan annyit állít elő, amennyi neki szükséges. Igen ám, de ha az anya cukorbeteg, a kelleténél több cukor jut a magzat szervezetébe, amivel ő már nem tud lépést tartani. Ezért terhességi cukorbetegség esetén felléphetnek különféle komplikációk: így például károsodhat a lepény, a baba túl nagyra nőhet (zsírgyarapodás és ödémák fellépése miatt), illetve nagyobb lesz a császármetszés esélye is. Ez az állapot a baba megszületése után is okozhat problémákat, például túl gyorsan eshet le a kicsi vércukorszintje, vagy a szokásosnál nagyobb lehet a súlyvesztesége.

Megelőzhető a terhességi cukorbetegség?

Általánosságban elmondható, hogy a várandósság alatt tapasztalható megnövekedett inzulinigény azoknak a kismamáknak okozhat gondot, akik nem éltek egészségesen a terhességet megelőzően (mozgáshiány, elégtelen táplálkozás fokozott rizikófaktor), ikrekkel várandósak vagy genetikailag hajlamosak a cukorbetegségre. Tehát mi magunk is tehetünk azért, hogy ne forduljon ez velünk elő, de azért nem teljesen csak rajtunk múlik a dolog.

A kismamára is veszélyes ez az állapot, hiszen a terhesség után megmaradhat nála a 2-es típusú cukorbetegség. Ezért fontos, hogy már a terhesség alatt nemcsak a magzat, hanem a saját érdekében is folyamatosan monitorozza az állapotát, járjon vizsgálatokra, és tartsa be az orvosai utasításait, legyen szó szigorú diétáról vagy több testmozgásról