Terhesség utáni fogyókúra

Általában a szülés utáni hat hétben viszonylag gyors súlycsökkenési szakasz következik be, melynek legnagyobb része a test folyadékháztartásában beálló változás következménye.

Ha már a terhesség előtt is küzdöttünk a plusz kilókkal, akár egy évbe is beletelhet a fogyás, és ha nem teszünk a terhesség alatt felszedett plusz kilók ellen, 15-20 évvel később akár komolyabb súlyproblémák is adódhatnak.

A terhesség utáni fogyásnál fontos az egészséges étrend, a megfelelő mozgás, a megfelelő mennyiségű víz/folyadék fogyasztása, valamint az elegendő alvás.

Mértékletes fogyás

Napi 500 kalória többlet elégetésével heti 0,5 kg súlycsökkenés érhető el. A legegészségesebb módszer a test karbantartására, az egészséges étrend követése, ha korlátozzuk a kalóriabevitelt és mértékkel tornázunk. Nem vezet eredményre, ha túl gyorsan akarunk megszabadulni felesleges kilóinktól.

Fogyasszunk sok gyümölcsöt és zöldséget, teljes kiőrlésű gabonát, sovány húsokat és alacsony zsírtartalmú tejtermékeket. Kerülendők a magas zsír- vagy kalóriatartalmú ételek, amelyek tápértéke alacsony, mint például a chipsek, szénsavas üdítőitalok, sütemények és édességek.

Egyes tanulmányok szerint a szoptatás a szülés utáni első néhány hónapban megkönnyítheti a fogyást, azonban sokan pont az ellenkezőjéről számolnak be.

Fogyás mozgással

Ha aktívabbak vagyunk, azzal több kalóriát égetünk el, javul a közérzet és megnő az energiaszint. Az aerobik vagy más edzésforma nemcsak a feleslegtől szabadít meg, hanem segít leküzdeni a depressziót, a stresszt. Nem fontos kemény mozgásformát választanunk, már a babával való séta is megnöveli a szívverések számát és megmozgatja az izmokat. A kismamatorna mindenképpen jó megoldást nyújt a mozgásra. Hetente legalább 150 perc hasonló aktivitás beiktatása javasolt. Mielőtt bármilyen edzésformát elkezdenénk, kérjük ki orvosunk véleményét, főleg, ha császármetszéssel történt a szülés.