Koraszülésről akkor beszélhetünk, ha a baba a 24. terhességi hét után, de a 37. hét előtt jön a világra. Ilyen esetben idő előtt beindulnak a méhösszehúzódások, melyek a méhszáj megnyílásához és a magzat korai megszületéséhez vezetnek.
Minél korábban következik be a koraszülés, annál éretlenebb a magzat. Szerencsére ma már felkészült centrumok várják a koraszülött babákat, ahol azonnal megfelelő ellátásban részesülnek.
Miért veszélyes a koraszülés a babára?
A koraszülött babáknak nagyon sok segítségre van szükségük az életben maradáshoz. Mesterséges táplálásra szorulnak, mivel emésztőrendszerük fejletlen és a szopáshoz is gyengék még. Tüdejük éretlen, így lélegeztetni kell őket. Az anyaméh melegét fűtött inkubátorokkal kell pótolni, különben hőháztartásuk felborul. Idegrendszerük és izomzatuk is kialakulatlan még.
A testi hiányosságokat a szakszerű orvosi ellátás pótolni tudja, de mindezek mellett a megfelelő növekedéshez és fejlődéshez nagy szükségük van az anyai szeretetre, melegségre és törődésre is.
A koraszülés okai
A koraszülés hátterében számos ok állhat. Noha az esetek döntő többségében nem mondható meg egyértelműen, mi indította meg a szülést, általában 4 okra vezethető vissza a méhösszehúzódások megindulása.
Ezek közt szerepel:
- a méh túltágulása
- magzati hormonális változások,
- méhlepény vérzések és
- különböző fertőzéses eredetű megbetegedések.
Hogyan csökkenthető a koraszülés kockázata?
A koraszülés okainak egy része nem előzhető meg, de vannak olyan esetek, amikor a kismama sokat tehet gyermeke védelmében. A koraszülés kockázata csökkenthető, ha a kismama odafigyel testsúlyára, megfelelően táplálkozik, kellő mennyiségű vitamint és ásványi anyagot visz a szervezetébe.
A sok pihenés, az állómunka kerülése, valamint a testi és lelki egészség megőrzése szintén fontos szerepet kap a koraszülés megelőzésében. A várandósság alatt kerülni kell a dohányzást, illetve az alkohol- és drogfogyasztást.
Mindezek mellett fontos tudni, hogy a koraszülések 40%-ért a bakteriális fertőzések tehetők felelőssé. Ezek kivédésében nagy szerepe van a normál hüvelyflórának, mivel a hüvelyben élő Lactobacillusok hozzájárulnak az enyhén savas pH kialakulásához, így megakadályozzák a kórokozó baktériumok elszaporodásást.
Ha a kismama rendszeresen ellenőrzi hüvelyi pH-ját és szükség esetén korrigálja azt, megelőzheti a felszálló fertőzések kialakulását, és ezzel megvédi gyermekét az idő előtti világrajöveteltől.