A szívelégtelenség szövődményei

Az egészséges emberi szív naponta körülbelül százezerszer ver, és percenként öt liter vért keringet, de szívelégtelenség esetén a kapacitása jelentősen lecsökken. Így a szervezet optimális oxigén- és tápanyagigénye kielégítetlen marad.

Az alábbiakban részletesen olvashat a szívelégtelenség szövődményeiről, így az érrendszeri kockázatokról, a vizenyőképződésről, a szívizom károsodásáról, a csökkent fizikai terhelhetőségről, a szexuális problémákról, valamint a depresszióról.

Ahhoz, hogy a szív hatékonyan pumpálja a vért, a szívelégtelenséggel diagnosztizált betegeknek különböző gyógyszereket kell szednie. A megfelelő gyógyszerek kombinációjának és adagolásának megállapítása időbe telik, amelyhez elengedhetetlen, hogy a páciens folyamatosan figyelemmel kísérje a testi reakcióit.

A szívizom károsodása

A szívizom a szívkoszorúerek segítségével saját vérellátással rendelkezik, de ha ezek az erek beszűkülnek vagy elzáródnak, az a szívizom károsodásához vezethet. Teljes elzáródás esetén a kialakuló oxigénhiány miatt a szívizom egy részének elhalása is bekövetkezhet.

A szívelégtelenség szívritmuszavart okozhat. Ilyenkor a szívverés szabálytalanná válik, a szívizom rendellenes összehúzódása miatt a beteg pulzusszáma a normális tartományon kívül esik vagy szabálytalanná válik.

Fáradékonyság, csökkenő fizikai állóképesség, fulladás

A szív már nem biztosítja az izomzat optimális vérátáramlását, amely elsősorban intenzívebb terheléskor válik érzékelhetővé. A beteg hamarabb kifárad, illetve csökken a teherbíró képessége. Fizikai terhelés hatására fulladás léphet fel, amely súlyos esetben már nyugalmi helyzetben is tapasztalható. A légszomj mellé olykor köhögés társul.

A megváltozott fizikai aktivitás miatt a szívelégtelenséggel küzdők számára különösen ajánlott a testsúly rendszeres ellenőrzése. A megfelelő testtömeg megtartása nagyon fontos, mert az elhízás komoly megterhelést jelent a szívnek.

Vizenyőképződés

A szívelégtelenség gyakori következménye a vér vénákban történő felgyülemlése, emiatt több folyadék kerül a szövetekbe. Az így kialakult ödémásodás a végtagok mentén a legjellemzőbb.

Ha az a tapasztalat, hogy a beteg indokolatlanul túl gyorsan hízik, lábai mindkét oldalon egyformán duzzadtak, az vizenyőképződésre utalhat. Ilyenkor az orvos a vízhajtó gyógyszer adagjának emelését javasolhatja.

Szexuális problémák és depresszió

A szívelégtelenség miatt alkalmazott gyógyszerek hatására szexuális problémák jelentkezhetnek. Súlyos esetekben a szexuális aktivitás fokozhatja a keringési elégtelenség kockázatát.

A betegek gyakran panaszkodnak alvás- és hangulatzavarokra. A szívelégtelenséggel diagnosztizált betegek jelentős hányada küzd depresszióval. Ezek mindegyike ronthatja a betegség kimenetelét, de a folyamatos orvosi kontroll és a célzott kezelések igénybevétele sokat segíthet.