Szívizom-gyulladás

Tisztelt Doktor!

Nálam is szívizomgyulladást diagnosztizáltak. Mivel munkám miatt muszáj itthon is és a cégnél is dolgoznom, ezért viszonylag kevesebbet tudok pihenni, ezért az a kérdésem, hogy milyen hosszú lefolyású lehet a betegségem?
Mostanában napi 12-14-16 órákat is dolgoztam, s a nagy meleg is megviselt.29 éves koromban volt egy agyembóliám is, amiből 1 év alatt gyógyultam fel. Akkor lehetőségem lett volna a leszázalékolással a rokkant nyugdíjat választanom. Persze a havi 10.500 Ft semmire sem lett volna elég. Erre a 40%-os csökkent munkaképességet állapították meg. A maradványtünetem: a jobb szemem alatti szemmozgató idegnél van egy vérrögöm, ami nyomja az idegpályákat és gyorsabban elfáradok, megfájdul a fejem és kettős látásom alakul ki. Napi 1 Astrix szedése és állapotom változása esetén infúziót kapok. / heparin, syncumar stb./
Az idén 40 éves leszek, de időközben elvesztettem a páromat, így a 2 kiskamasz gyermekünkről egyedül kell gondoskodnom, így muszáj sokat dolgoznom, hogy megtudjunk élni.
Kérdésem: ezzel a szívizomgyulladással mennyit szabad például úsznom. Csak hetente 2x, ahogy szoktam, vagy lehet akár naponta is 1/2 óra-1 órát. Gyerekkoromban versenyszerűen úsztam. Milyen hőfokú termál víz ajánlott úszás után? Szabad-e picit szaunázni ( pl. 3x5 percet, ahogy szoktam) vagy sem?

2011. 07. 16. | 11:18

Kedves Kérdező!
Szívizom-gyulladás esetén többnyire valamilyen kórokozó, általában vírus okoz gyulladást (de okozhat ilyesmit autoimmun betegség is pl.), ilyenkor valamilyen fokú szívizom-károsodás jön létre, csökken a szív funkciója, kevésbé képes pumpálni, akár szívelégtelenség tünetei (gyengeség, fulladás), ritmuszavarok is jelentkezhetnek. Az esetek egy részében teljesen megszűnnek a panaszok, nem maradnak maradványtünetek, máskor szívizom-gyengeség, cardiomyopathia, szívelégtelenség marad vissza. Általában az akut szak ideje alatt, több hétig, akár hónapokig is tartózkodni kell a nagyobb terheléstől, ezt követően a kamrafunkciótól függ a további kezelés és a terhelés foka. Jó lenne tudni, mikor született a diagnózis, milyen a szívultrahangos lelet, azt tudnám javasolni, hogy mindenképpen egyeztessen a gondozó kardiológussal, mielőtt nagyobb terhelést, rendszeres sportot tervez.

Orvosszakértő 2011. 07. 21. | 22:31