Kényszerbetegség kezelése

A kényszerbetegség (vagy más néven obcesszív-kompulzív zavar, OCD) ismételten jelentkező énidegen gondolatokkal (kényszergondolatok) és viselkedéses késztetésekkel (kényszercselekedetek) járó szorongásos zavar, amely az információfeldolgozás zavarait okozhatja, és nagyban megnehezíti az érintettek mindennapjait.

A kényszerbetegek többnyire tisztában vannak állapotukkal, ám a háttérben meghúzódó, kínzó szorongás miatt mégsem tudnak önerőből szabadulni tőle.

A kényszerbetegség tünetei szakszerű kezeléssel hatékonyan enyhíthetők. A mentális betegségekkel kapcsolatos előítéletek miatt azonban az OCD-s emberek gyakran úgy érzik, rejtegetniük kell a problémájukat, ezért nem kérnek segítséget sem, holott a megfelelő terápia lehetővé teszi, hogy a kényszerbetegek teljes életet éljenek, gyógyulásuk esélye pedig annál nagyobb, minél előbb megkezdődik a kezelés.

Kényszerbetegség pszichoterápiája

A kényszerbetegség pszichoterápiájában jellemzően kognitív-viselkedésterápiás módszereket alkalmaznak. Eredményes viselkedésmódosító technika az ingerexpozíció és válaszmegelőzés (ERP), amelynek során szorongáskeltő helyzetnek teszik ki a klienst, a kapcsolódó kényszercselekedetet viszont megakadályozzák, vagy a habituációs tréning, amikor a kényszergondolatot előre eltervezetten fel kell idéznie, majd leírnia vagy lerajzolnia.

Kényszerbetegség gyógyszeres kezelése

Ideális esetben e viselkedésmódosító eljárások mellett a rosszul működő hiedelmek megváltoztatásához is segítséget nyújtanak az érintettnek. Orvosi javallatra szükség lehet gyógyszeres kezelésre is: kényszerbetegség esetén rendszerint hangulatjavító szereket (elsősorban SSRI típusú antidepresszánsokat) írnak fel.

Ajánlott cikkünk ebben a témában: Kényszerbetegség