Gyomortükrözés (gastroscopia)

A gasztroszkópia (gyomortükrözés) a felső emésztőrendszer (nyelőcső, gyomor, nyombél) endoszkópos vizsgálata.

Az alábbiakból megtudhatja, miért és hogyan végzik a gyomortükrözést, és milyen kockázatai vannak.

Mikor végeznek gyomortükrözést?

Gyomortükrözés során megpróbálják vizsgálni a hasi fájdalom, hányás, vagy a tápcsatorna vérzésének okát. Egyes állapotok is kezelhetők endoszkóp segítségével, például eltávolíthatók a polipok.

További ajánlott tartalom ebben a témában: gyomortükrözés – mikor szükséges?

Hogyan zajlik a gyomortükrözés?

A vizsgálat előtt legalább hat órával nem szabad enni és inni. Az orvost tájékoztatni kell a szedett gyógyszerekről. A vizsgálat fekvő helyzetben történik, előtte általában nyugtatót és esetenként fájdalomcsillapítót adnak.

A torok hátsó részére helyi érzéstelenítőt permetezhetnek, a fogak közé fogvédő kerül, hogy ne harapjunk rá az endoszkópra. A fogprotézist az eljárás előtt el kell távolítani.

Az endoszkópot a szájba helyezik, és le kell nyelni a gyomorba. A cső kevesebb, mint 1 cm átmérőjű, és nem juthat a légcsőbe. A gasztroszkópon keresztül az orvos levegőt juttat a gyomorba, amely lehetővé teszi annak könnyebb megtekintését.

A gasztroszkópon keresztül egy speciális eszközt is bejuttathatnak, amelynek segítségével szövetminta vehető (biopszia). Ez a művelet nem fájdalmas. Készíthetők felvételek is a gyomortükrözésről, amelyek így később is megtekinthetők.

Gyomortükrözés után

A gyomortükrözés 15-30 percig tart. Ezt követően átkerülünk egy szobába, ahol a nyugtató és/vagy fájdalomcsillapító hatásának elmúlásáig tartózkodhatunk. Kb. két órával a gyomortükrözés után távozhatunk.

A gyomortükrözés kockázatai

Nagyon kevés ember tapasztal súlyos mellékhatásokat a gyomortükrözést követően. A beavatkozást követően felléphet torokfájdalom, a gyomorba juttatott levegő miatt pedig puffadtságérzés jelentkezhet. Ha biopsziára is sor került, akkor enyhe vérzés is előfordulhat.

Nagyon ritkán a gyomor nyálkahártyája sérülhet, ilyenkor sebészi beavatkozásra is szükség lehet.