A férfi inkontinencia okai

A húgyúti rendszer megfelelő működéséhez az izmoknak és idegeknek összehangoltan kell dolgozniuk, hogy a vizelet a húgyhólyagban maradjon, és megfelelő időben távozzon.

A következőkben olyan idegi és prosztata problémákról olvashat, amelyek inkontinenciát okozhatnak.

Idegi problémák

Minden betegség, sérülés, amely károsítják az idegeket, vizelési problémákhoz vezethet. Idegi problémák bármely életkorban előfordulhatnak. Azoknál, akik évek óta cukorbetegségben szenvednek, kialakulhat olyan idegi károsodás, amely hatással van a húgyhólyag szabályozására. Emellett a stroke, a Parkinson-kór és a szklerózis multiplex is hatással van az agyra és az idegrendszerre, amely szintén okozhat hólyagürítési problémákat.

A hiperaktív hólyag olyan állapot, melynek során a húgyhólyag nem jó időben húzódik össze. Ezt az állapotot okozhatják idegi problémák, de olykor nincs egyértelmű oka.

A hiperaktív hólyag tünetei:

  • gyakori vizeletürítés – napközben több mint 8 alkalommal, éjszaka két vagy több alkalommal.
  • sürgető vizelési inger – hirtelen, erős késztetés azonnali ürítésre.
  • vizeletszivárgás

A gerincvelő sérülése is hatással lehet a húgyhólyag szabályozására.

Prosztata-problémák

A prosztata egy dió nagyságú és alakú mirigy, amely a húgyhólyag alatt körülöleli a húgycsövet.

Jóindulatú prosztata-megnagyobbodás során a prosztata gyakran megnagyobbodik, ezzel azonban nyomja a húgycsövet, és ezzel befolyásolja a vizelet áramlását. A jóindulatú prosztata-megnagyobbodással együtt járó alsó húgyúti tünetek kialakulása ritka 40 éves kor előtt, de 60 éves kor után a férfiak felénél jelentkezhet. A tünetek leggyakrabban vizelési problémák, például szaggatott, gyenge vizelés, gyakori vizelés, vizeletcsepegés, sürgető vizelés.

Inkontinenciához a prosztatektómia is vezethet; a prosztatektómia a prosztata műtéti eltávolítása, a prosztatarák egyik kezelési lehetősége. Bizonyos esetekben azonban merevedési problémákhoz és inkontinenciához vezethet.

Külső besugárzás hatására is kialakulhat inkontinencia. A sugárkezelés a prosztatarák másik gyakori kezelési módszere, mely szintén vezethet ideiglenes vagy állandó hólyagproblémákhoz.