Vörösáfonya és a prosztatagyulladás

A prosztatagyulladás az egyik legkellemetlenebb betegség, amit a férfiak jelentős része legalább életében egyszer átél, mindazonáltal, a betegségnek komoly következményei is lehetnek.

Prosztatitisz esetében megkülönböztethetünk akut illetve krónikus prosztatagyulladást, előbbi esetben a tünetek gyorsan jelentkeznek és okoznak fájdalmat vagy kényelmetlen érzést, míg utóbbinál az eleinte elviselhető fájdalom az idő előre haladtával fokozódik.

Az elsődleges probléma a vizeletürítéssel kapcsolatos, ez akár rendkívül fájdalmas égető érzést okozhat, de az sem ritka, hogy a beteg képtelen vizelni. Amellett, hogy a gyulladás akár egész éjszaka ébren tarthatja az embert, komoly pszichológiai következményekkel is járhat, például a szexualitás terén.

Vörösáfonya a prosztatitisz ellen

Természetesen ilyen komoly betegség esetén a szakemberrel történő konzultáció elengedhetetlen, de lehetőség van az orvosi kezelést egy teljesen mindennapos gyümölccsel, a vörösáfonyával megtámogatni. A vörösáfonya rengeteg antioxidánst tartalmaz, kimossa a káros baktériumokat a húgyvezetékből. Az orvosok ezért is ajánlják, hogy mind a nők, mind a férfiak rendszeresen fogyasszanak vörösáfonya-levet.

A vörösáfonya erősen savassá teszi a vizeletet, és ezzel szemben a baktériumok többségének nincs esélye. Mivel a kórokozóknak időre van szükségük, hogy megtelepedjenek és végül kiváltsák a gyulladást, a savas vizelet hatékonyan képes kitisztítani a húgycsöveket.

Vörösáfonya és a prosztatarák

A szakértők jelentős része úgy véli, hogy a prosztatagyulladásnak köze lehet egy sokkal komolyabb betegség, a prosztatarák kialakulásához. A már említett antioxidánsok, amelyek a vörösáfonyában megtalálhatók, kiváló fegyverek a daganatos megbetegedések ellni harcban.

Ilyen a reservatrol nem flavonoid típusú, a polifenolok közé tartozó vegyület, amely nem csak erős gyulladáscsökkentő hatású, de a rák megelőzésében is szerepet játszhat, míg a flavonoidok széles családjának egyik kiemelkedően értékes tagja, a quercetin antioxidánsként szintén megakadályozza a gyulladást okozó anyagok termelődését, akárcsak a C-vitamin is, mely segít az immunrendszer erősítésében.