Tüdőgyulladás tévhitek

Ahhoz képest, hogy a tüdőgyulladás nem új keletű betegség, sokan még mindig keveset tudnak a tüdőgyulladásról.

A tüdőgyulladás napjaink egyik legelterjedtebb megbetegedése, aminek nevét korábban rettegve ejtették ki. Érdekes módon a pneumonia mára az átlagemberek számára a megfázással egyenértékű, szinte félvállról vehető betegséggé változott.

Tény, hogy manapság az orvosok már képesek hatékonyan kezelni a tüdőgyulladást és az is tény, hogy nem szed annyi halálos áldozatot, mint régebben, de ez elsősorban a fejlett országokra igaz, megfelelő egészségügyi ellátás keretei között. A tüdőgyulladás továbbra is rendkívül veszélyes betegség, amiről számos tévhit terjedt el. Ezeket próbáljuk eloszlatni.

A tüdőgyulladásnak alapvetően két fajtáját különböztetjük meg, a kórházi, illetve a közösségben, azaz kórházon kívül (területen) szerzett tüdőgyulladást. Ezen belül még beszélhetünk típusos és atípusos tüdőgyulladásról. A baktériumok okozta fertőző betegség jelenleg a 10 leggyakoribb halálok, amivel rögtön meg is cáfoljuk azt a tévhitet, hogy egy antibiotikumokkal könnyedén kezelhető betegség lenne.

Nem csak kórházban kezelhető

Az sem igaz azonban, hogy csak kórházban lehet megfelelően kezelni, de azok, akiknek immunrendszere egyébként is gyenge, jobban járnak, ha ideálisabb körülmények között harcolnak a betegség ellen. A másik véglet sem jó, a betegséget nem lehet lábon kihordani, a tünetek jelentkezésekor igenis orvoshoz kell fordulni.

A dohányzás nem használ, hanem árt

A dohányosok előszeretettel hivatkoznak arra a mítoszra, hogy a füst hatására könnyebben tisztul ki a tüdő, de ez valójában nem igaz. A cigaretta ugyanis megbénítja a hörgők öntisztító rendszerét és pont, hogy lassítja a gyógyulási folyamatot.

Nincs mindig láz

Noha általános vélemény, hogy a tüdőgyulladás magas lázzal jár, vannak olyan esetek, amikor egyáltalán nem jelentkezik ilyen tünet, például a csecsemők vagy az idősebb emberek esetében, ráadásul ők a különösen veszélyeztetett kategóriába tartoznak.

Általánosságban véve a betegség tünetei nem feltétlenül intenzívek, általános levertség, köhögés vagy hőemelkedés is jelezheti a tüdőgyulladás kialakulását, így nem csak azoknak érdemes orvoshoz fordulniuk, akiket már levert a lábukról a kór.