Tüdőgyulladás elleni védőoltás

A tüdőgyulladás elleni védőoltás a szervezetet megtámadó kórokozók elleni védelem egyik leghatékonyabb módja. Lehetséges formája az aktív immunizáció, aminek során a szervezetbe bejuttatott immunológiailag aktív, antigén jellegű anyag segítségével mesterséges immunitást alakítunk ki.

Ilyen tüdőgyulladás elleni védőoltás beadására egyre gyakrabban, és egyre szélesebb körben van lehetőség. A tüdőgyulladások esetében bakteriális, virális és gombás eredetről beszélhetünk a leggyakrabban. Az első kettővel szemben részben kötelezően adandó, részben szabadon választható védőoltásokkal rendelkezünk.

Kifejezetten ajánlott beadatni ezeket:

  • idős korúaknak
  • keringési szervrendszert érintő megbetegedés esetén
  • krónikus tüdőgyógyászati vagy anyagcsere megbetegedéseknél
  • különösen diabetes mellitus esetén
  • citosztatikus kezelés meghatározott időszakában
  • esetleg beteg környezetében az érintett hozzátartozóknak és barátoknak
  • meghatározott fertőzött területre utazás esetén
  • fertőzött betegekkel foglalkozóknak

Milyen oltásokkal rendelkezünk még?

A bakteriális tüdőgyulladások közül a Haemophylus influenzae B elleni védőoltás kötelezően adandó már kisded korban, ez része az úgynevezett alapimmunizálásnak. Mivel ez azonban csak az utóbbi 20-25 évben vált általánossá, az ezelőtt születettek esetén ennek beadása megfontolható, annak ellenére, hogy az általa okozott kórképek elsősorban a gyermeket érintik.

Hasonló módon általában már kisded korban sor kerül a pneumococcusok elleni védőoltás beadására, ami elsősorban a krónikus beteg gyermekek esetében kifejezetten javasolt. Ennek ellenére felnőttkorban a veszélyeztetettek oltása szintén szóba jöhet.

A vírusfertőzések okozta tüdőgyulladások közül az influenza ellen rendelkezünk védőoltással. Ezek javallata hasonló a választható védőoltások javaslatával, fontos azonban tudnunk, hogy a legyengült szervezet bakteriális felülfertőződésre is hajlamosabb.

Ezért annak ellenére, hogy az influenza vírusok változékonysága nagy, a védőoltás beadatása a járványos időszakban mindenképpen javasolt. Ez azért is lehetséges, mert minden nyáron olyan inaktivált influenza vakcinát hoznak forgalomba, ami várhatóan megfelel a következő évi törzsek feltételezett változásainak.

Ugyanezen alapelv érvényesül a H1N1 védőoltásokra is, annak ellenére, hogy az elmúlt évben inkább negatív szenzációk jelentek meg a védőoltás kapcsán.

Általánosságban megjegyzendő még, hogy az oltások kapcsán felléphet helyi duzzanat és fájdalom, emellett láz kialakulására is van esély, ennek kivédésére érdemes lázcsillapítót is alkalmazni, már az oltást követő rövid időn belül.