Náthából tüdőgyulladás?

A hidegebb téli időszakban növekszik a megfázásos megbetegedések száma. A náthát leggyakrabban a hideg levegő hosszan tartó belélegzése és az időjáráshoz viszonyított alulöltözöttség miatti meghűlés okozza.

Növekszik ebben az időszakban a tüdőgyulladásos megbetegedések száma is, ami általában vírusfertőzések szövődményeként, felülfertőzés következtében alakulhat ki.

A különféle légúti vírusok károsítják a hörgők nyálkahártyáját, rontják a légutak védekezőképességét, így a különféle baktériumok sokkal könnyebben megbetegíthetik a tüdőt.

Náthás betegség tünetei

A náthás beteget hőemelkedés, torokfájás és torokkaparás, száraz köhögés, orrdugulás, orrfolyás, szemváladékozás, fejfájás és tüsszentés kínozza. A tüneteket több száz genetikailag gyorsan változó náthavírus is okozhatja. Sokan hajlamosak összekeverni a náthát és az influenzát, azonban influenzánál több az egész testet érintő tünet: a láz, a hidegrázás, a fejfájás, az erősebb izomfájdalom, a száraz köhögés, az orrdugulás.

Megfázás súlyosbodása

A megfázás 1-2 nap lappangási idő után általában 7-10 nap alatt lezajlik, azonban ritkán, de előfordulhat súlyosbodás is. Felülfertőzésre utal, ha testünk hőmérséklete meghaladja a 38 fokot, ha erős fájdalom jelentkezik az arcunk vagy a homlokunk területén és ha az orrváladék – nehezen fújható és sárgás színű lesz – megváltozik. A súlyosbodást jelzi, ha erősödik a köhögés és véres köpetürítés jelentkezik. A leggyakoribb szövődmény – elsősorban gyermekeknél – a középfülgyulladás. Ritkábban, de további szövődmény lehet a torokgyulladás, a hörghurut és a tüdőgyulladás.

Ajánlott tartalom: Tüdőgyulladásra hajlamosító állapotok

Nátha elkerülése

A náthát elsősorban az általános higiéniai szabályok és óvintézkedések betartásával tudjuk elkerülni: ha kerüljük a tömeget, a zárt, zsúfolt tereket.

Segít a mozgás is a szabadban, a hideg levegőt viszont ne a szánkon, hanem az orrunkon át lélegezzük be, esetleg egy sálon keresztül, és mindig védjük homloküregünket sapkával. Minden orrfújásnál használjunk új papír zsebkendőt, amit utána azonnal dobjunk ki. Mossunk gyakrabban kezet, különösen tüsszentés vagy orrfújás után.