Megfázás vagy influenza?

Megfázás vagy influenza – mindannyiunkban felmerül ez a kérdés, amikor folyik az orrunk, belázasodunk, és fáj minden porcikánk.

Az alábbiakban a megfázásról, influenzáról, a tüneteik közti hasonlóságokról és különbségekről, a kezelés módjairól olvashat.

Megfázás vagy influenza? Mi a különbség?

A megfázás és az influenza is felső légúti megbetegedés, mindkettőt vírus okozza. Azért nehéz megkülönböztetni őket, mert tüneteik nagyon hasonlóak. A megfázás enyhébb lefolyású betegség, bizonyos esetekben fokozatosan alakul ki. Először nátha, orrfolyás, orrdugulás jelentkezik, majd torokfájás esetleg köhögés is, kísérheti enyhébb végtagfájdalom. A tünetek 3-5 nap után enyhülnek, és a gyógyulás egy hét alatt bekövetkezik. Az influenza ezzel szemben egyik pillanatról a másikra jelentkezik, komoly erőtlenséget okoz, így a beteg általában fel sem bír kelni az ágyából. A kimerültség mellett hamar jelentkezik a láz, a fej- és izomfájdalom, esetleg hányás, hasmenés is. Akár tíz napig is tarthat a kellemetlen állapot, és a páciens olykor nehezen, csak két-három hét alatt képes visszaszerezni megszokott teljesítőképességét.

Mi okozza a megfázást és az influenzát?

Ha a légutak nyálkahártyájában felszaporodnak a vírusok, megbetegedés alakulhat ki. A megfázás általában inkább az orrüreget érinti, az influenza azonban az egész légzőrendszert, beleértve a légcsőt, a tüdőt, a hörgőket is. A vírusfertőzés ellen az immunrendszer fehérvérsejteket küld, valójában emiatt alakul ki a kellemetlen, „influenzás” érzés.

Mit lehet tenni megfázás vagy influenza ellen?

A megelőzésnek a megfázás és az influenza esetén is nagy a szerepe. Ajánlott a gyakori kézmosás, téli időszakban a párologtatás, a vitamindús étkezés, az egészséges életmód. A C-vitamin segít a megelőzésben és a betegség leküzdésében is. Hasznos lehet a gyógyuláskor a cink, a kasvirág, a bodza, az eukaliptusz, a hársfavirág, a cickafark, a fokhagyma, az orbáncfű, akár kapszula, akár gyógytea formájában. Beszélje meg háziorvosával, javasolja-e az influenza elleni védőoltást, és ha közösen úgy döntenek, adassa be évente.

Amennyiben láz, izomfájdalom jelentkezik, láz- és fájdalomcsillapító tablettákkal enyhítheti a tüneteket. Több készítmény recept nélkül is kapható, de minden esetben kérje ki a gyógyszerész vagy a háziorvos véleményét. Ha a láz három napon keresztül nem csökken, ha torokfájás, sárgás-zöldes torokváladék, mellkasi fájdalom, légzési nehézség jelentkezik, mindenképpen forduljon orvoshoz, mert a felülfertőződés és a szövődmények komoly kockázatot jelentenek.