Influenza elleni védőoltás

Az influenza lázzal, köhögéssel, tüsszögéssel, izomfájdalmakkal, esetleg hasmenéssel járó (légúti) vírusos betegség, mely ellen létezik védőoltás. A vakcina beadása után is elkapható a betegség, de lefolyása biztosan enyhébb lesz.

Az alábbiakban az influenza elleni védőoltásról, annak kockázatairól, veszélyeiről, előnyeiről, hatásairól olvashat bővebben.

Az elmúlt években az új influenza elleni védőoltás kapcsán hallhattunk folyamatos orvosi és politikai vitákról, és laikusként rendkívül nehéz eldönteni, hogy mi a jó választás: beadatni az oltást, vagy más módszerekkel védekezni.

Az influenzáról

Az influenzát cseppfertőzéssel lehet elkapni, néhány óra, vagy 1-2 napos lappangási idő után jelentkezhetnek az első tünetek. Fejfájást, izomfájdalmakat, majd magas lázat tapasztal a beteg, aki végtelen elesettnek érzi magát. Ezután jelentkezik a torokfájás, -kaparás, száraz köhögés, és ha a beteg pihen, fekszik, körülbelül egy hét alatt meggyógyulhat, bár továbbra is gyengének érezheti magát.

Sok esetben tapasztalható szövődmény, amely meghosszabbíthatja a betegséget, bakteriális felülfertőződés esetében antibitotikumos kezelés javasolható.

Influenza elleni oltás

Egyes orvosok szerint az influenza ellen évenkénti oltással lehet tökéletesen védekezni. A „régi” és „új” típusú influenza ellen is kérhető oltás, melyeket kombináltan is be lehet adni. Az oltóanyag elölt vírusokat tartalmaz, ezért miatta megbetegedni nem lehet. Az oltás helye lehet érzékeny, ritka esetekben jelentkezik láz, levertség, fejfájás.

Az influenza az oltás ellenére is elkapható, de lefolyása sokkal enyhébb, és szövődményeket (általában) nem okoz. A veszélyeztetett csoportokat már szeptemberben oltani kezdik a háziorvosok, de a járvány megjelenése általában egy-két hónappal későbbre várható, a legtöbb önként jelentkező ekkor kapja meg az injekciót. Még a járvány kitörése után sem késő beadatni az oltást, a védettség 1-2 héten belül kialakul.

Védekezés az influenza ellen természetes módszerekkel

Az influenzás időszakban az oltás beadatása mellett kiemelt szerepet kell kapnia az immunvédelemnek is, érdemes sok C-vitamint fogyasztani, hogy a támadó fertőzéseket legyőzhesse a szervezet. A vitaminkészítmények mellett – vagy helyett – a rendszeres gyümölcsfogyasztás ajánlott: a téli időszakban különösen a narancs, a mandarin, a grépfrút, a citrom fogyasztása ajánlott.

Rendkívül fontos az egészséges bélrendszer, hiszen a szükséges anyagok csak ezen keresztül szívódhatnak fel.