A legjobb ételek megfázásra

A megfázás a leggyakoribb őszi-téli betegségek egyike, és mivel általában vírusok okozzák, gyógyszerrel se nagyon tudjuk felgyorsítani a gyógyulást. Azonban pihenéssel, fokozott folyadékfogyasztással és jól megválasztott ételekkel könnyen kilábalhatunk a betegségből.

Ha megfázással küzdünk, az elfogyasztásra szánt ételek kiválasztásánál több szempontot is érdemes figyelembe venni: legyenek vitaminokban, ásványi anyagokban gazdagok (ezek nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy az immunrendszerünk megfelelően működjön), tartalmazzanak esetleg olyan vegyületeket, melyek csökkentik a gyulladásokat, legyen magas a folyadéktartalmuk.

A csípős, fűszeres ételek pedig segíthetnek abban, hogy megszabaduljunk az orrdugulástól és a váladék kiválasztását is meggyorsíthatják.

A húsleves gyógyító hatásairól rengeteg történet szól, de azt, hogy valóban jót tesz nekünk, ha betegek vagyunk, kutatások is bizonyították. Nemcsak jelentős mennyiségben tartalmaz ásványi anyagokat és vitaminokat (főleg ha a zöldséget is megesszük belőle), de a folyadékpótlásban is segít. Hasonlóan jó hatásúak lehetnek a húsleves alaplével készült zöldségkrémlevesek is.

Citrusok a megfázás ellen

A citrusgyümölcsöket a magas C-vitamin tartalmuk miatt érdemes ilyenkor enni, de akár egy nagy pohár gyümölcslét is ihatunk. A gyümölcsök olyan antioxidánsokat is tartalmazhatnak, amelyek csökkentik a gyulladást.

Fokhagyma és vöröshagyma

A hagymafélék családjába tartozó vöröshagyma és fokhagyma szintén nagyon hatékony természetes gyógyszer, egyrészt mert a csípősség segít a váladék eltávolításában, másrészt a bennük található vegyületek mikrobaölő hatásokkal is rendelkeznek. A fokhagyma kitisztítja az orrot, és csökkenti a torokfájást. A vöröshagyma segíti a hörgők munkáját, és az arcüreg tisztítását.

A csípős fűszerek tisztíthatják a légutakat, gyulladáscsökkentő hatásuk is van, emellett antimikrobális tulajdonságokkal bírnak. Érdemes kipróbálni a chilit, a tormát, a gyömbért vagy a kurkumát is, ezeket keverhetjük levesekbe, de akár teát vagy főzetet is készíthetünk belőlük.