Magas koleszterintartalmú ételek

Az érrendszerünk működésére nagy veszélyt jelentő magas koleszterinszint kialakulásának több oka is lehet, de az egyik legkönnyebben orvosolható, ha odafigyelünk arra, mit eszünk, hiszen bizonyos ételek híresek arról, hogy az egekbe emelik a koleszterinszintet.

Zsírok és olajok

A telített zsírsavak és a transzzsírok káros hatásai már nem ismeretlenek az átlagember számára sem. Rendkívül sok ételben előfordulnak, azonban az erek falára lerakódó koleszterin csak állati eredetű élelmiszerben található (a növényi eredetűek nem károsak az egészségre, sőt a koleszterinszintet is kedvezően befolyásolják). A zsírszegény elkészítés érdekében a húsokat lehet főzni, párolni, grillezni, alufólia alatt vagy sütőzacskóban sütni.

Ha mindenképpen szükség van zsiradékra, az csak növényi olaj lehet, az állati zsiradékok ugyanis nagy mennyiségben tartalmaznak telített zsírsavakat, így a sertés és baromfi zsírok valamint a vaj nem használható. Remek helyettesítőjük lehet az olíva vagy kókuszolaj. Míg az otthoni sütés-főzés közben oda tudunk figyelni erre, sajnos az éttermekben, és különösen a gyorséttermekben már kevésbé tartják szem előtt az ételek elkészítésénél az egészséges zsiradékokat. Ezért érdemes kerülni a sült, rántott ételeket és lehetőség szerint inkább grillen készült húsokat és salátákat fogyasszunk. Fontos szem előtt tartani azt is, hogy egyes rágcsálnivalók és édességek, amiket a boltban kapunk, szintén koleszterinbombának számítanak.

Zsíros húsok

Bár a nagy mennyiségű húsfogyasztás önmagában sem egészséges, de vannak kimondottan magas koleszterinszintet eredményező húsételek. Ilyen lehetnek a darált húsok, a szalonna, a tepertő, füstölt, pácolt húskészítmények (kolbász, házi sonka, szalámik, disznósajt, hurkafélék, löncshús, stb.), valamint a magas zsírtartalmú húsrészek, mint amilyen az oldalas is. Koleszterin a legnagyobb mennyiségben található még a velőben, májban, egyéb belsőségben, a baromfi bőrében (csirke, kacsa, liba, pulyka), és a sertés bőrében is. Éppen ezért a felvágottak összetételét is érdemes ellenőrizni, még baromfi felvágott is tartalmaz sertés szalonnát, zsírt, vagy bőrkét. Jó helyettesítők lehetnek a bárány, a hal és a szárnyasok, ha a bőrüket eltávolítjuk.

Tej és tojás

A tojássárgája egyike a magas koleszterinszint fő okozóinak, ezért érdemes keveset fogyasztani belőle, és ez vonatkozik a sokat tartalmazó süteményekre is. Hasonlóan kerülendő az 1 százaléknál magasabb zsírtartalmú tej, tejszín vagy tejföl is, illetve az ilyenből készült ételek, ami sajnos magában foglalja a sajtok többségét.

Természetesen nem arról van szó, hogy ezen típusú ételekből soha nem szabad enni, de mint szinte mindenben, oda kell figyelni a mértékletességre. Magas koleszterinszint esetén pedig a szigorú diéta az elsődleges kezelési mód.