Koleszterincsökkentő gyógyszerek

A koleszterin szintjének csökkentése koleszterinszegény diétával, súlycsökkentéssel, testmozgással, és nem utolsósorban koleszterincsökkentő gyógyszerekkel történik.

Az alábbiakban a koleszterincsökkentő gyógyszerek típusairól és hatásmechanizmusáról tájékozódhat.

Koleszterincsökkentők típusai

  • sztatinok
  • epesavkötők
  • koleszterinfelszívódást gátlók
  • nikotinsav származékok
  • fibrátok

A koleszterincsökkentő gyógyszerek mellett oda kell figyelni a koleszterinszegény diétára, a fizikai aktivitás növelésére és a fogyásra, ha a beteg túlsúlyos.

Sztatinok

A sztatinok gátolják a HMG-CoA reduktázgátló enzim működését, amely irányítja a szervezet koleszterintermelését. A sztatinok hatására 20-60 százalékkal lassítja a koleszterintermelést, és növeli a máj azon képességét, hogy eltávolítsa az LDL-koleszterint a vérből. Enyhén növelik a HDL szintjét és csökkentik az összkoleszterint és a trigliceridszintet.

Epesavkötők

Az epesavkötők 10-20 százalékkal csökkentik az LDL-koleszterin szintjét. Az epesavkötőket gyakran sztatinokkal kombinálva adják a koleszterinszint csökkentésére, így hatásuk összeadódik, és akár 40 százalékkal csökkentik a koleszterinszintet.

Koleszterin-felszívódást gátlók

A koleszterin-felszívódást gátló gyógyszerek csökkentik az LDL-koleszterin szintjét, és enyhén csökkentik a trigliceridszintet is. Olyanok is szedhetnek koleszterin-felszívódást gátló gyógyszereket, akik nem szedhetnek sztatinokat, vagy mellékhatásokat tapasztalnak sztatinok alkalmazása mellett. A kétféle gyógyszer kombinált használata növeli a koleszterincsökkentő hatást.

Nikotinsav származékok

A nikotinsav (niacin) egy vízben oldódó B-vitamin, amely nagy mennyiségben javítja a vérben lévő összes lipoprotein szintjét. A nikotinsav csökkenti az összkoleszterin-, az LDL-koleszterin és a trigliceridszintet, miközben emeli a HDL-koleszterin szintjét.

Fibrátok

A fibrátok hatékonyan csökkentik a trigliceridszintet és kisebb mértékben növelik a HDL-koleszterin szintjét.