Koleszterincsökkentő gyógynövények

A vérzsír nélkülözhetetlen szerves vegyület, ám ha jelenléte az egészséges mértéket meghaladja, komoly kockázatokkal kell számolnunk: az erek elmeszesednek, magas vérnyomás, vérrögök alakulhatnak ki, ezért a megelőzés ez esetben is nagyon fontos. Ebben is segítségünkre lehetnek a gyógynövények.

Az érelmeszesedés a magas koleszterinszint velejárója, ezért fontos, hogy a vér koleszterinszintjét normalizáljuk, illetve a meszes plakkok kialakulása ellen megelőzésképpen igyuk a koleszterincsökkentő hatású gyógynövények teáit.

Gyógyteák

Népgyógyászati megfigyelések alapján ajánlható koleszterinszint-csökkenésre az ösztörűs és az orvosi veronika, valamint a tyúkhúr teája. Napi egy csésze tyúkhúr tea néhány hét alatt jelentősen csökkenti a koleszterinszintet. Reggel éhgyomorra fogyasszuk, és szokásos módon forrázással készítsük.

Vitaminnal a koleszterin ellen

A gyógynövények mellett ne feledkezzünk el a C-vitamin és az E-vitamin pótlásáról sem. A C-vitamin erősíti az artériák kollagén szerkezetét, az E-vitamin megelőzi a vérrögök kialakulását. Köztudott, hogy a C-vitamint természetes formájában szívódik fel a leghatásosabban, erre a célra a csipkebogyó a legalkalmasabb. Friss vagy szárított bogyójából a hatóanyagokat hideg vizes áztatással vonjuk ki.

Fokhagyma és gyömbér

A táplálkozásunk során észrevétlenül is magunkhoz vehetjük a növényi hatóanyagokat. A fokhagyma allicin nevű hatóanyaga elősegíti a koleszterinszint csökkenését – együnk mindennap friss fokhagymát, vagy fokhagymakapszulát. A gyömbérben lévő anyagok bizonyítottan gátolják a koleszterin lerakódását, alkalmazhatjuk nyersen, forrázva teaként vagy kapszula formájában.