A köhögés és a reflux betegség

Bár a savas reflux nem légzőszervi betegség, meglétét ennek ellenére gyakran jelezheti krónikus köhögés.

Az alábbiakban részletesen olvashat a savas reflux betegség tüneteiről, illetve azok csillapításáról.

Melyek a GERD tünetei?

A GERD kifejezés a gastrooesophagealis reflux betegséget jelöli, amelynek kialakulása során a gyomor savas tartalma visszaáramlik a nyelőcsőbe. A sav hatására károsodik a nyelőcső nyálkahártyája és gyulladás keletkezik. A folyamatot számos tünet kísérheti, ilyenkor a betegnek gyakran fáj a torka, nehezére esik a nyelés, émelyeg és böfög. Éjszaka horkol, és mellkasi fájdalmat tapasztalhat, amit szívroham jeleként is értelmezhet. Amikor a gyomorsav a hangszalagok környékére ér és az alsó légutakba áramlik, köhögés lép fel. Az egészen enyhe GERD is okozhat köhögést, ilyenkor a páciens nem is gyanakszik reflux betegségre.

Hogyan állapítható meg, hogy a köhögést savas reflux okozza?

A köhögés olyan tünet, melyet számos betegség előidézhet, az egyszerű megfázástól a komolyabb tüdőgyulladásig. GERD esetén a köhögéshez nem társul sem orrfolyás, sem láz. A beteg hiába próbálkozik köhögéscsillapító gyógyszerekkel, panaszai nem szűnnek. A betegséd diagnosztikájában jelentős szerepe van a 24 órás nyelőcső pH mérésnek.

Hogyan kezelhető a savas reflux köhögés?

Ha a GERD enyhe stádiumú, a tünetek könnyen csillapíthatók savtermelődést gátló szer adásával és bizonyos életmódbeli változtatással. A betegnek célszerű napi több alkalommal, de kisebb mennyiségű ételt fogyasztania, az utolsó étkezésre lehetőség szerint minimum 3 órával lefekvés előtt kerüljön sor. Érdemes mellőzni a nehezen emészthető, zsíros ételeket, valamint a citrusféléket; a tejtermékek, a paradicsom és a csokoládé mennyiségét pedig ajánlott csökkenteni. Az erős fűszerek, a koffein és a dohányzás is súlyosbíthatja a refluxos tüneteket.

A túl szűkre szabott, feszes ruházat növeli a hasűri nyomást, így a nyelőcső alsó záróizma ennek következtében nem tudja tökéletesen betölteni a szerepét. Bő, kényelmes ruhaviselettel is megelőzhető, hogy a gyomorsav visszajusson a nyelőcsőbe.
Ha a fentiek betartása ellenére sem csillapodik a köhögés, illetve a savas reflux egyéb tünete, gasztroenterológus szakorvoshoz kell fordulni, mert a kezeletlen reflux súlyos szövődményekkel járhat.