Ingerköhögés

Az orvostudomány többféle köhögéstípust is megkülönböztet – többségük szerencsére meglehetősen ártalmatlan. Igazság szerint maga a köhögés a szervezet a tüdő kitisztítására irányuló reakciója. Az influenzaszezonban gyakori például a hurutos köhögés, amelyben valószínűleg minden ember szenvedett már.

Az orvosok azonban megkülönböztetik az úgynevezett inger, vagy száraz köhögést, aminek többféle kiváltó oka lehet.

Természetesen a civilizált világban a légszennyezés miatt rendkívül sok olyan anyag halmozódik fel a levegőben, ezek belélegezve pedig igencsak képesek a tüdőt ingerelni.

Ingerköhögés por és allergének miatt

De az apró porszemcsék nagy koncentrációban szintén száraz köhögést válthatnak ki, ami akár egy régóta nem használt helyiség kitakarítása során is felléphet, nem szükséges hozzá gyárkémények és autók kibocsátotta szennyezés. Mindazonáltal, az egyre gyakoribb tüdőfibrózis – mely egy ritkábban előforduló tüdőbetegség – napjainkban pont a különböző környezeti ártalmaknak tudható be.

Hasonló a helyzet akkor is, ha az ingerköhögés oka valamilyen allergén anyaggal történő találkozásra vezethető vissza. Főként a nyári hónapokban a szálló pollen sok ember számára okoz kellemetlen napokat, de például a gomba spórákra allergiások bármikor az év során kerületnek olyan szituációba, hogy szinte múlni nem akaró köhögő rohamot kapnak egy dohosabb szobában vagy irodahelyiségben.

Az asztmások esetében is gyakori a száraz köhögés, sajnos ez esetben nem kerül sor a megkönnyebbülést kiváltó nyák felköhögésére.

Ingerköhögés: betegség jele is lehet

A száraz köhögés mindemellett bizonyos betegségek is tünete lehet, kezdődő félben lévő garatgyulladás vagy tüdőgyulladás is kivált ilyen ingerköhögést. Egyes gyógyszereknek a mellékhatásai között szintén szerepelhet fokozott inger.
Nagyon ritkán ugyan, de a köhögés valamilyen komolyabb, a tüdővel esetleg össze nem függő betegség tünete is lehet, mint amilyen a szívelégtelenség, sőt akár egy törött borda is ingerelheti a tüdőnket.

Ingerköhögés pszichológiai okból

Az utolsó ok, ami kiválthat ilyen köhögést nem fizikai jellegű: a makacs krahácsolás lehet pszichológia eredetű, valamilyen mentális betegség kísérő tünete is.

Nagyon fontos, hogy ha a köhögés nem múlik, mindenképpen keressük fel orvosunkat, akinek elsődleges feladata megállapítani a kiváltó okokat, ehhez pedig fontos tudnia, milyen kísérő tünetek állnak fenn a betegnél.

További, ajánlott tartalmunk: Száraz köhögés