Hörghurut okai

A hörghurut (bronchitis) elnevezés a tüdő hörgőinek belső felszínét bélelő nyálkahártya gyulladását takarja – ez a leggyakoribb alsólégúti megbetegedés, amelynek heveny és krónikus formáját különböztetik meg.

A heveny hörghurut általában a közönséges náthához kapcsolódik, és a felső légutak fertőzéseinek tüneteivel – rossz közérzettel, borzongással, hőemelkedéssel, hát- és izomfájdalommal, torokfájással jár együtt.

A hörghurut jelentkezését száraz köhögés és a szegycsont mögött érzett fájdalom jelzi, később köpettermelés is megjelenik. A hörgők nyálkahártyája duzzadttá, vörössé válik, felnőtteknél az állapot jellemzően a nagy és középnagy hörgőket érinti.

Mi okozza a hörghurutot?

A leggyakrabban az influenza- és parainfluenza vírusokra és más virális fertőzésekre vezetik vissza, ám a vírusos fertőzést másodlagos bakteriális fertőzés kísérheti, amelynek következtében a keletkező köpet gennyes jelleget ölthet. Egészséges felnőtteknél a hörgők a gyulladás elmúltával viszonylag gyorsan regenerálódnak.

A heveny hörghurut ritkábban nem fertőzés, hanem irritációs anyagok belélegzése következtében alakul ki, amelyek lehetnek például ásványi eredetű és növényi porok, erős savak gőzei, ammónia, egyes illékony szerves oldószerek, klór, hidrogén-szulfid, kéndioxid, bróm, dohány vagy másfajta füstök.

Krónikus hörghurut okai

Krónikus hörghurutról akkor van szó, ha két egymást követő évben legalább három hónapon át fennáll a köpetürítéssel járó köhögés. Az idült bronchitis leggyakoribb oka a dohányzás – előfordulási valószínűségét a dohányfüst huzamos passzív belélegzése is fokozza –, mivel a dohányfüstben található ártalmas anyagok károsítják a légutak nyálkahártyáját. A légszennyezettség csak másodlagos szerepet játszik a kialakulásában.

Attól függően, hogy tüdőtágulat is kapcsolódik-e hozzá, két típusát különböztetik meg. A dohányzás folytatása mellett előbb-utóbb krónikus obstruktív tüdőbetegséghez (COPD) vezethet, amely előbb csak terhelésre, később már nyugalmi állapotban is nehezített légzéssel járhat. A dohányzás abbahagyása még idősebb korban is jelentősen befolyásolja az állapot kimenetét.