Légúti fertőzés

Légúti fertőzés több kórokozó jelenléte következtében alakulhat ki. Légúti fertőzést baktériumok, vírusok, gombák, paraziták is okozhatnak.

Az alábbiakban a légúti fertőzések tüneteiről, diagnosztikájáról és kezeléséről olvashat részletesebben.

A légúti fertőzés lefolyása szerint lehet akut, krónikus, szubakut, recidiváló. A légúti fertőzést csoportosíthatjuk aszerint is, hogy a felső vagy az alsó légutakat érinti-e. A tünetek kialakulása szempontjából is differenciálható a fertőzés.

A légúti fertőzés tünetei

A légúti fertőzések tünetei változatosak lehet a fertőzés helyétől, a kórokozó típusától, a szervezet állapotától és még számos egyéb tényezőtől függően.

A leggyakoribb tünetek közé tartozik az orrváladékozás, orrdugulás, köhögés, köpetürítés, a torokfájdalom, a mellkasi fájdalom, a légzési nehezítettség, mely lehet belégzési vagy kilégzési. Olyan általános tünetek kísérhetik még a már említett panaszokat mint a hőemelkedés vagy láz, az izomfájdalom, hányinger, hányás, gyengeség, fejfájás, arcfájdalom, stb.

A légúti fertőzések diagnosztikája

A diagnosztika legtöbbször a jellegzetes klinikai képen és a fizikális vizsgálaton alapszik. Egyes esetekben szükség lehet kiegészítő vizsgálatokra, például orr-melléküreg röntgenre, mellkasröntgenre, torokváladék-tenyésztésre, szerológiai vizsgálatokra, CT-re, stb.

A légúti fertőzések kezelése

A bakteriális fertőzéseknél a kórokozónak megfelelő célzott kezelést igyekszik minden kezelőorvos választani, de ha nincs a kézben tenyésztés és mikrobiológiai érzékenységi vizsgálat, akkor empirikusan választunk kezelést, és néha előfordul, hogy váltani kell antibiotikumot, vagy kiegészítő vizsgálatok szükségesek. A kezelés módját szakmai protokollok szabályozzák, melyek figyelembe veszik a kórokozók érzékenységét, patogenitását, az életkort, a beteg állapotát, stb.

A vírusfertőzéseknél az esetek nagy részében tüneti kezelést alkalmazunk, speciális antivirális kezelésre ritkán van szükség, például vírusos tüdőgyulladásnál. Gombás fertőzéseknél gombaellenes kezelés szükséges.
A gyógyszeres kezelést egyes esetekben szükséges kiegészíteni egyéb beavatkozásokkal, például krónikus orrmelléküreg-gyulladásban orrmelléküreg-öblítésre, empyaemában mellkassebészeti műtétre lehet szükség.