Chlamydia fertőzés

A Chlamydia fertőzés okozói, a Chlamydiák sejten belüli paraziták. Változatos kórképeket tudnak kialakítani, a nemi szerveket, a húgyutakat, a légutakat, akár az idegrendszert, a szemet is meg tudják fertőzni.

A Chlamydiáknak orvosi jelentőséggel három faja van: Chlamydia trachomatis, Chlamydia pneumonia, Chlamydia psittaci. Az alábbiakban ezekről olvashat részletesebben.

A Chlamydia trachomatis

Többféle betegséget kialakíthatnak. Dél-Amerikában és Afrikában előforduló nemi betegséget, a lymphogranuloma venereumot is ezek okozzák. Észak-Afrikában és Délkelet-Ázsiában jellegzetes betegséget, a trachomát okozzák, mely a szem szaruhártyájának, kötőhártyájának gyulladásával járó, deformitásokat okozó betegség.

A Chlamydia trachomatis egyes szerotípusai a nemi szerveket és a húgyutakat érintő fertőzéseket okoznak. A leggyakoribb tünet férfiaknál a gennyes húgycsőváladékozással járó húgycső-gyulladás, de kialakulhat mellékhere-gyulladás, végbélgyulladás, nőknél méhnyak-gyulladás, hüvelygyulladás, húgycső-gyulladás, kismedencei gyulladás. Okozhatnak kötőhártyagyulladást felnőttekben, illetve újszülöttekben a szülőcsatornán való átjutáskor.

Chlamydia pneumoniae

A tüdőgyulladások legalább 10%-át okozza, főleg fiataloknál felelős a tüdőgyulladások kialakításáért. A tünetek garatgyulladással, gégegyulladással kezdődnek, ezt követi a hetekig tartó köhögéssel járó tüdőgyulladás.

Chlamydia psittaci

Szárnyasok hordozzák, és légúti váladékaikkal, székletükkel ürítik. Az ember ezeket belélegzi, és psittacosis vagy ornithosis (papagájkór) alakul ki. A tünetek az influenzaszerű képtől a súlyos tüdőgyulladásig, agyhártya- vagy agyvelőgyulladásig, szívizomgyulladásig terjedhetnek. Felmerült a macskák szerepe is, mint hordozók és az emberi fertőzés lehetséges forrásai.

A Chlamydia fertőzések kezelését antibiotikum adása jelenti, hatásos vakcina a megelőzésre még nem áll rendelkezésre.