Allergiás eredetű hasmenés

A hasmenés definíció szerint a naponta több mint három alkalommal történő székletürítést jelenti. A hasmenés jellegzetesen híg széklettel jár, melyet szubjektív panaszok, mint például görcsölés, a kiürülés érzésnek hiánya is kísérhet, de lehetnek mellette objektív tünetek is, mint például láz, kiütés, stb.

A következőkben a hasmenés allergiás típusáról olvashat.

A hasmenés lehet akut vagy krónikus a fennállásának időtartamától függően. Mindkét típusában jelen lehet az allergia kiváltó okként, de a diagnózis sok esetben nem egyértelmű, és hosszas kivizsgálást igényel.

Az allergiás eredetű hasmenés jellegzetességei

Kifejezetten gyermekeknél jellemző, hogy az allergia hasmenés formájában jelentkezzen. Bizonyos ételekre a bélrendszer hasmenéssel reagál, de itt nemcsak a kellemetlen tünetek a fontosak, hanem az is, hogy a hasmenés folyadék- és ionvesztést okozhat. Főleg a káliumionok szintje az, ami ilyenkor lezuhan, mely izomgyengeséget, ritmuszavart is okozhat.
A folyadék- és ionegyensúly felborulása kifejezetten gyerekeknél veszélyes. A hasmenés hátterében elsőként ki kell zárni a fertőzéses okokat. Az ételallergiában jelentkezhet még csalánkiütés, fulladásérzés, gombócérzés a torokban, súlyos esetben akár vérnyomásesés, eszméletvesztés is.

Gyermekek esetében az allergiás hasmenések egyik leggyakoribb oka a tehéntej, ezért is ajánlott, hogy a gyermek lehetőleg egyéves koráig tehéntejet ne fogyasszon. Az anyatejes táplálás lehetőleg a csecsemő hat hónapos koráig kizárólagos legyen.

Az ételallergia kivizsgálása

Potenciálisan minden étel szerepelhet allergénként, de leggyakrabban a tojás, a szója, a liszt és a földimogyoró okoz allergiát gyermekeknél; míg felnőtteknél a héjas állatok (például rák), vagy a dió, a mogyoró és a hal szokott lenni. Az élelmiszer-adalékokra is lehet valaki allergiás.

Az ételallergia sokszor társul allergiás asztmával, allergiás rhintissel, atópiás dermatitissel. Az ételallergia gyanúját felveti, ha valamilyen étel elfogyasztását követően jelentkezik a panasz, általában perceken-órákon belül lép fel a reakció.

A több héten át vezetett étkezési napló segíthet bennünket a tájékozódásban, illetve a specifikus IgE szintek meghatározása, ezen kívül a Prick-teszt és az egyéb lehetséges okok kizárása (tejcukor-intolerancia, lisztérzékenység) is iránymutató.
A diagnózis sokszor nehezen állítható fel, és nagy körültekintést igényel, ezért ha ételallergiára van gyanú, speciálisan allergológiai szakrendelésre kérjen beutalót.