Krónikus és akut hasmenés

A krónikus hasmenés hosszan elhúzódik, három hétnél tovább tart. Az akut hasmenés 2-3 nap alatt lezajlik, legtöbbször vírus vagy baktérium okozza.

Az akut hasmenés során gyakori, laza, legtöbbször vizes, ritkábban véres vagy gennyes széklet jelentkezik, mely időtartama 2-3 nap vagy hét. Leggyakoribb kiváltó okai fertőző ágensek (vírusok, baktériumok, paraziták), ételmérgezés, gyógyszerek, gyulladásos bélbetegség, kismedencei gyulladás, és rosszul felszívódó cukrok.

Ha a hasmenés tovább tart, mint három hét, vagy időszakosan, esetleg székrekedéssel felváltva több hónapon át jelentkezik, krónikus hasmenésről beszélünk. A krónikus hasmenést parazita is okozhatja, hasi fájdalommal, puffadással, hányingerrel, étvágytalansággal jár. Állhat hátterében emésztési zavar, lisztérzékenység, irritábilis bél szindróma, idült gyulladás, vastagbél rák, hormonális ok, ételallergia is.

Kezelése a kiváltó oknak megfelelően történik. Akut esetben általában elegendő a folyadék és ionpótlás, probiotikum adása. Krónikus esetben az alapbetegsége kezelése jelenti a megoldást.

A hasmenés azért veszélyes, mert elektrolit veszteséghez, gyengeséghez vezethet, csökken a vitaminok, tápanyagok és víz felszívódásának hatékonysága, így fennáll a kiszáradás veszélye.  Fontos a folyadékpótlás, különösen gyerekek és idősek esetén!