A szájszárazság okai

A szájszárazságnak igen sok oka lehet, és egy gyakori problémáról van szó. A szájszárazság nemcsak egy kellemetlen szubjektív érzést jelent, hanem az ízérzékelés zavarával és a fogak károsodásával is együtt jár.

A következő cikkünkben a szájszárazság leggyakoribb okairól, kivizsgálásáról és kezeléséről olvashat.

A szájszárazság latin neve a xerostomia. A nyálnak több funkciója is van: segít megelőzni a fogszuvasodást, elősegíti az ízérzékelést és a nyelést, a nyálban lévő enzimek az emésztéshez is hozzájárulnak.

A szájszárazság tünetei

A következőkben a leggyakoribb tüneteket soroljuk fel, de nem törvényszerű természetesen, hogy egy személynél minden tünet jelentkezzen. Jelentkezhet a száj fizikai szárazsága, a nyál sűrű, tapadós lehet, a szájzug kiszáradhat, berepedezhet, az ajak bőre kiszáradhat, a lehelet kellemetlen szagúvá válhat, nehezítetté válhat a beszéd és a nyelés. Emellett torokfájás jelentkezhet, megváltozhat az ízérzékelés, gombás fertőzések jelentkezhetnek, a fogak szuvasodni kezdenek, ínygyulladás alakulhat ki. Ha e tünetek bármelyikét észleli, keressen fel szakembert!

A szájszárazság leggyakoribb okai

A szájszárazság leggyakoribb okai között a gyógyszerek mellékhatása, autoimmun-betegség, nyálmirigy-gyulladás, dohányzás, daganatos betegségek kezelése, valamint neurológiai, pszichiátriai kórképek szerepelnek.

Gyógyszermellékhatás

Több száz gyógyszernek lehet szájszárazság a mellékhatása, például antidepresszánsoknak, szorongásoldóknak, antihisztaminoknak, vérnyomáscsökkentőknek, hasmenés elleni szereknek, izomlazítóknak, Parkinson-kórban használt szereknek.

Autoimmun betegség

Egy autoimmun kórkép, a Sjögren szindróma is szájszárazsággal jár, mellé szemszárazság is társul. Egyéb szisztémás autoimmun kórképek tünetei között is szerepelhet szájszárazság.

Nyálmirigy-gyulladás

A nyálmirigyek egyéb (nem autoimmun ok) miatt bekövetkező gyulladása is okozhat szájszárazságot.

Dohányzás

A dohányzás hatására is csökken a nyáltermelés, és szájszárazság alakulhat ki.

Daganatos betegségek kezelése

Mind a kemo- és a sugárterápia okozhat szájszárazságot, ez utóbbi abban az esetben, ha a fej-nyaki régió területére adják a sugarat.

Neurológiai, pszichiátriai kórképek

Jelentkezhet még szájszárazság stroke után, Alzheimer-kórban, depresszióban, szorongásos kórképekben, Parkinson-kórban, a fej-nyaki idegek károsodása esetében.

A szájszárazság kivizsgálása

Fontos a beteg kórtörténetének, szedett gyógyszereinek áttekintése, melyet fogászati, fül-orr-gégészeti kivizsgálás követhet. Szükség lehet speciális vizsgálatokra is, mint például a nyélmirigyek szövettani vizsgálata, immunológiai laboratóriumi vizsgálatok.

A szájszárazság kezelése

A kezelés a kiváltó oknak megfelelően történik, fel kell hagyni a dohányzással, a panaszt okozó gyógyszer szedésével, ha lehetséges, autoimmun kórképek esetében immunszuppresszáns kezelést alkalmaznak, stb. Kiegészítő kezelésként megfelelő száj- és fogápolási termékek használata, műnyél adása segíthet.

Dr. Csuth Ágnes