Torokfájás

A torokfájást általában valamilyen baktérium vagy vírusfertőzés okozza. A torokfájás fájdalomcsillapítóval kezelhető, ha nem jelent meg mellette más tünet.

Bizonyos időjárási körülmények között – főleg esősebb időben és zsúfolt helyeken – könnyen elkapunk valamilyen fertőzést, amely egyik leggyakoribb tünete a torokfájás.

Nagyobb eséllyel kaphatjuk el a fertőzéseket, ha sokat tartózkodunk zsúfolt tömegközlekedési eszközökön. Hasonlóan jó eséllyel fertőződhet meg gyermekünk a bölcsődében, óvodában vagy iskolában, mivel a legtöbb vírus cseppfertőzés útján terjed, így elegendő egy tüsszentés, vagy köhintés, hogy csemeténk beteg legyen.

A torokfájás kellemetlen, szúró, kaparó érzésként jelentkezhet, és súlyosabb esetben a nyelés is fájdalommal járhat. Amennyiben a fertőzéses tünetek kezdeti fázisban vannak, vagyis még nem kíséri őket láz, az egyetlen tünet pusztán a torokfájás, érdemes fájdalomcsillapítóval kezelni a panaszokat. A fájdalomcsillapítók többsége egyben gyulladáscsökkentő és lázcsillapító hatással is rendelkezik.

Torokfájás esetén szóba jöhet a torokfertőtlenítő spray vagy a torokfertőtlenítő szopogatós tabletta alkalmazása is.
Mindenképpen keresse fel háziorvosát, ha az otthoni pihenés és a tüneteket enyhítő készítmények hatására sem javulnak panaszai, illetve láz vagy egyéb újabb probléma merül fel.